Pentagon obustavlja vežbe s Rusijom

“Pozivamo Rusiju da zaustavi širenje krize u Ukrajini i da se ruske snage na Krimu povuku u svoje baze, kao što je propisano sporazumom ruske Crnomrske flote”, poručio je portparol Pentagona, admiral Džon Kirbi.

Kirbi je rekao i da Pentagon smatra da su se odnosi s ruskom vojskom razvili tokom nekoliko poslednjih godina, prenose agencije.

Inače, u Kijev danas treba da stigne američki državni sekretar Džon Keri, koji će novim ukrajinskim vlastima preneti podršku SAD.

Podsetimo, Bela kuća je juče zapretila da će Rusiji uvesti diplomatske i ekonomske sankcije.

“Poruka koju upućujemo Rusima jeste da ćemo, ako nastave putem kojim su krenuli, razmotriti preduzimanje niza ekonomskih i diplomatskih mera koje će Rusiju izolovati”
, rekao je američki predsednik Barak Obama.

Portparol regionalnog ministarstva odbrane u Simferopolju, na Krimu, Vladislav Seleznev, navodno je uputio juče ulitimatum ukrajinskoj vojsci da položi oružje, prizna nove proruske vlasti na Krimu i da napusti tu teritoriju. On je rekao da će u suprotnom ukrajinska vojska na Krimu biti napadnuta.

Međutin, ovu inoformaciju je Moskva odmah odbacila, a predsednik ruskog parlamenta je rekao da još nema potrebe da Rusija iskoristi svoje “pravo” i pokrene vojnu intervenciju u Ukrajini.

Sinoć je održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN posevećena situaciji u Ukrajini, na kojoj je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin izjavio da je odbegli ukrajinski predsednik Viktor Janukovič od ruskog predsednika Vladimira Putina tražio da upotrebi vojsku kako bi u Ukrajini “uspostavio legitimitet, mir, zakon i red, stabilnost, i odbranio narod Ukrajine”.

Šefovi diplomatija EU juče su u Briselu oštro osudili jasno kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta činom agresije ruskih oružanih snaga, pozvali Moskvu da povuče te snage i “pozvali na mirno rešenje krize i puno postovanje načela i obaveza saglasnih međunarodnom pravu”.

Izvor: B92