Kome bi se isplatila ekonomska izolacija Rusije?

Prema pisanju američkog političkog magazina “Nova republika” Velika Britanija samo od školarina koje plaćaju deca ruskih bogataša prihoduje oko 100 miliona dolara godišnje.

Časopis navodi da roditelji đaka i studenata ne vole da odsedaju po londonskim hotelima, već radije kupuju luksuzne vile u kojima borave kada posećuju decu.
Rusi su kupili prošle godine pet odsto najluksuznijih nekretnina u Londonu, kao i tri odsto objekata u izgradnji vrednih 3,6 milijardi dolara.

Prema podacima iz britanskog pravosuđa, ruski oligarsi u londonskim sudovima rešavaju svoje poslovne sporove od čega lokalni advokati i tužioci imaju veliku korist. Oni donose oko 60 odsto prihoda u Privredni sud u Londonu.

Televizijska stanica “Raša tudej” podseća da Evropska unija godišnje uvozi gas iz Rusije u vrednosti od 30 milijardi evra, a najveći kupac je Nemačka. Oko 50 odsto ukupnog ruskog izvoza i uvoza proizilazi iz saradnje sa EU, dok 75 odsto izvoza u EU čine energenti.

Od uvoza ruskog gasa, do prodaje “mercedesa” ruskim bogatašima, trgovina sa Rusijom bila je u poslednjoj deceniji od vitalnog značaja za nemačku privredu, navodi “Biznis standard”.

Pogoršanje političke situacije u Ukrajini prošle godine već se odrazilo na trgovinsku razmenu Nemačke i Rusije, koja je prošle godine bila za oko pet milijardi evra niža nego 2012. godine.

Takođe, oko 6.000 nemačkih preduzeća radi u Rusiji, a to mnogo znači za male i srednje nemačke firme, dok su ukupne nemačke direktne investicije u Rusiji tokom prošle godine bile vredne 22 milijarde dolara, navodi “Vol strit džurnal”.

Zbog toga se i Nemačka drži podalje od američkog plana uvođenja ekonomskih sankcija prema Moskvi.

SAD su predložile ekonomsku izolaciju Rusije, uprkos činjenici da je godišnja trgovinska razmena između dve države viša od 38 milijardi dolara godišnje, dok je Moskva odgovorila da bi i ona u tom slučaju uzvratila sankcijama.

Iz navedenog proizilazi da bi i Zapad i Rusija pretrpeli ogromnu materijalnu štetu od međusobnog uvođenja sankcija, što bi suštinski izmenilo ekonomske odnose u svetu i dovelo do nepredvidivih posledica.

Izvor: Blic

Pogledajte još