Krim odlučio da uđe u sastav Rusije

“Stupiti u sastav Ruske Federacije sa pravima subjekta RF”, navedeno je u tekstu odluke, koju je agenciji RIA Novosti dao na uvid poslanik krimske skupštine Sergej Šuvajnikov.

Potpredsednik ruske Dume i funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Neverov izjavio je da je ova odluka istorijska.

“Mi smo jedan narod, koji je neodgovornom voljom partijskih funkcionera bio podeljen”, rekao je on Itar-Tass u.

Ranije danas Temirgalijev je saopštio da će referendum o statusu Krima, na kom će biti pitanje o pristupanju Rusiji, biti održan 16. marta.

Itar-Tas s podseća da je ranije ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija nema planove za prisajedinjenje Krima.

Ruski predsednik Vladimir Putin obavešten je o današnjoj odluci Vrhovnog sovjeta (skupštine) Krima o stupanju te autonomije u sastav Ruske Federacije, izjavio je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

“Ta vest tek je stigla, predsednik je o njoj obavešten”, rekao je Peskov Itar-Tas su, navodeći da tome nema šta da se dodaje.

“Rusija ne razmatra varijantu prisajedinjenja Krima. Jedino sami građani uz slobodno izražavanje volje i uz postojanje bezbednosti mogu i treba da određuju svoju budućnost”.

Takođe je rekao da “za sada niko nije ukidao pravo naroda na samoopredeljenje”.

Podsećajući da je takvo rešenje bilo omogućeno na Kosovu, Putin je rekao da prema Krimu Rusija neće provocirati takvo raspoloženje i takvo rešenje, navela je ruska državna agencija.

Oktobra 1921. godine formirana je Krimska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika u sastavu Ruske sovjetske federativne socijalističke republike (RSFSR), a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova predat Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

Izvor: B92
Foto: AP – Sergei Grits