Timošenko stigla u Berlin i počela lečenje

Avion sa Timošenkovom sleteo je sinoć posle deset sati po lokalnom vremenu na berlinski aerodrom "Šenefeld", odakle je u specijalnom vozilu odvezena na kliniku.

Predsednik uprave klinike Karl Maks Ajnhojpl izjavio je da lekari žele da urade dijagnostiku i da će najkasnije u ponedeljak odlučiti da li je potrebna hirurška intervencija.

Prema njegovim rečima, od poslednjeg puta kada je njeno stanje bilo pogoršano prošlo je pola godine i zato je potrebna dodatna procena njenog stanja.

Ukrinform navodi da će u početku lekari pokušati pacijentkinji da pomognu uklanjanjem hroničnog bola u ledjima, zbog kojeg ne može da se samostalno kreće, fizioterapeutskim metodama I terapijom medikamentima.

Ajnhojpl je rekao da će se Timošenkova nalaziti na klinici najmanje nedelju dana, nezavisno od toga da li će biti operisana.

Izražavajući uverenje da će Timošenkova ponovo moći da hoda, on je rekao da će se bivša premijerka i lider ukrajinske partije Otadžbina (Batkivščina) nalaziti na običnom odeljenju ali uz čuvare, kao i da će rashode za lečenje plaćati sama.

Timošenkova, koja je donedavno bila ne služenju zatvorske kazne zbog prekoračenja ovlašćenja, od maja 2012. Godine lečila je probleme sa ledjima u harkovskoj klinici po preporuci lekara “Šaritea”, koji su je poslednji put pregledali u Harkovu prošle godine u junu.

Foto: Beta/AP Photo/ho/Charite Universitaetsmedizin Berlin
Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.