Da li znate ko je izumeo pivo?

1. Pivo
Iako sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo ko je zaista prvi proizveo pivo kakvo se pije u današnje vreme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime, pre 7 000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to veština koju su radile isključivo pripadnice lepšeg pola. Pivo se tada smatralo božijim darom, a sudeći po njegovoj zastupljenosti danas ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrednim ženskim rukama.

2. Brisači na automobilu
Meri Anderson se davne 1903. godine setila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni – patentirala je mehaničke brisače za vetrobranska stakla. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nakon više godina, danas vožnju automobilom ne možemo ni da zamislimo bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

3. Monopol
Elizabet Megi je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala “The Landlord's Game” i patentirana je 1903. godine. Iako je današnja namena dobra zabava i druženje sa porodicom i prijateljima, ova dizajnerka je igru osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost.

3. Solarno grejanje
Mađarica Marija Telkes je odgovorna za prvo grejanje na solarnu energiju. Ona se 1925. godine preselila u Ameriku i zaposlila na projektu, koji se bavio isključivo ovom problematikom. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspešna žena – arhitekta Eleanor Rejmond.

4. Protivpožarne stepenice
Prve protivpožarne stepenice na spoljašnjoj strani zgrade, koje u slučaju opasnosti poput požara imaju zadatak da olakšaju evakuaciju 1897. godine je izumila Ana Konli. Njenu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ova fantastična zamisao se održala i do današnjeg dana.

5. Pancirka
Verovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka izumila je žena. Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila rezultiralo je izumom pancirke, tačnije materijala koji se koristi u izradi istih. Izum je patentirala 1966. godine. Ali, to nije bilo njeno jedino otkriće. U bogatoj karijeri dugoj 40 godina, ova žena je patentirala više od 40 različitih izuma, pa je uvrštena u Kuću slavnih pronalazača (Inventor's hall of Fame).

Izvor: Stil
Foto: Morguefile – dieraecherin