Promovisan "Publikum kalendar 2007"

Pravi mali performans koji je izveden na gala promociji "Publikum kalendara 2007" u zanimljivom prostoru Muzeja savremene umetnosti, nije mnogo iznenadio prisutne, jer se upravo ovako nešto i očekivalo

Publikumov merač vremena za 2007.ilustrovala je i dizajnirala čuvena američka dizajnerka, ilustrator i tipograf, Pola Šer. Ona se u izdanju za 2007. bavi različitim vidovima pisane komunikacije koju postiže kroz istraživanje susreta dveju jezičkih formi i pisma - ćirilice (srpskog) i alfabeta (engleskog). Maštovito se igra rečima srpskog i engleskog jezika i dovodi ih u razne odnose, podstičući posmatrača da otkrije značenje. Pored pisma, Pola Šer upotrebljava i druga sredstva vizuelne komunikacije: morzeovu, munovu i brajovu azbuku, moderni jezik signalizacije i jezik ruku.

Posle koktela dobrodošlice, prisutni su posmatrali "Moderni semafor", signalizacija zastavama. Svaki gost je dobio beli ili plavi balon na kome je bilo napisano po jedno slovo što im je kad su se popeli na prvi sprat omogućilo da učestvuju u nagradnoj igri. Udruženim naporima 1 zvanica=1slovobalon, trebalo je složiti neku od sledećih poslovica: "Daj srcu na volju", "Ljubav čini čuda" i "Ko daje i dobija". Nastao je pravi haos, jurnjava, pucanje balona a najbrži su na poklon dobili monografiju i "Publikum kalendar", drugoplasirani su dobili komplet knjiga Fenomen dok su trećeplasirani dobili kalendar i knjigu za 2007. godinu.

Ovom prilikom premijerno je izvedena horska kompozicija "Bla, bla, truć" nadahnuta rečima i izrazima iz "Publikum kalendara 2007". U centru pažnje bila je i izložba unikatne linije nameštaja "Azbučno zadovoljstvo" inspirisane ćiriličnim slovima (stolica-љ, ж -sto, д-komoda, ф-luster), koju je osmislila i dizajnirala takođe Pola Šer. Kalendar nije na prodaju, već se njegov ograničeni tiraž poklanja ličnostima i institucijama iz sveta umetnosti, kulture i medija iz zemlje i inostranstva.

Jelena Antonijević

Pogledajte još