Goati: Stranke koje su pale ispod cenzusa neće preživeti

Stranke koje nisu prešle cenzus suočiće se s gubitkom državnog finansiranja i sopstvenih donatora, pa će im biti teško da prežive do narednih izbora, ocenio je Goati.

Goati je rekao i da te stranke, ako i prežive, neće imati velike šanse na narednim izborima, jer neće biti finansirane četiri godine.

Kao najveći problem koji će se javiti zbog nedostatka finansija, Goati je naveo osipanje članstva.

"Entuzijazam je dobar prijatelj, ali nije dugotrajan. Činovnici neće da rade bez plate", rekao je Goati i naveo da će se u tim okolnostima povući i donatori, jer oni najčešće finansiraju stranku od koje imaju korist, odnosno stranke u vlasti.

On je kazao da očekuje da se ujedine partije koje nisu prešle cenzus, a imaju šličan program, kao što su to pre izbora učinile Srpska radikalna stranka i pokret Naši.

Komentarišući mogućnost stranaka ispod cenzusa da "prežive" do narednih izbora, Goati je URS okarakterisao kao heterogenu stranku i dodao da ne očekuje da će u tom obliku opstati, već da će njeni članovi "sreću potražiti svako na svojoj strani".

Goati je procenio da će biti teško da se DS S vrati u parlament, ako ne odstupi od svoje politike i ne promeni lidera (Vojislava Koštunicu), koji je na čelu stranke od 1992. godine.

On je kazao da Liberalno-demokratska partija (LDP) ima programske šanse da u demokratskom smislu bude radikalnija opcija od Demokratske
stranke, ali da ostaje pitanje postoji li biračka potreba za takvom strankom.

Kao listu koja ima šanše da se politčki "probije" Goati je naveo listu Saše Radulovića "Dosta je bilo" i kazao da je, iako su osvojili samo 1,7 odsto, to veliki uspeh s obzirom na to da postoje samo mesec dana.

On je objasnio da posle jučerašnjih izbora dolazi do promena partijskog sistema u Srbiji, odnosno da će umesto dosadašnjeg višepartijskog sistema postojati "višepartijski sistem s dominantnom partijom", odnosno da će jedna partija biti moćna, a da će oko nje postojati "politički patuljci".

Foto: Medija Centar
Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.