“Kraljica sportova“ u centru pažnje

„Kraljica  sportova“ će od subote ponovo da zavlada planetom. U Berlinu startuje 12. svetsko prvenstvo u atletici, koje će trajati do 23. avgusta, taman da sudari velikih šampiona „na suvom“ zamene one nedavne iz Rima u bazenima. Ipak, onoliki broj svetskih rekorda koji je zabeležen u plivanju, skoro 40, ni izbliza neće biti postignut narednih dana u Nemačkoj. 

Srbiju će na šampionatu u Berlinu predstavljati desetoro takmičara. Najveća nada da se stigne do medalje je veteran skoka uvis Dragutin Topić, koji na SP putuje sa preskočenih 2,31, dok je najbolji rezultat sezone 2,35 u vlasništvu Amerikanca Mensona i Rusa Uhova i Ribakova.
Na zaletištu za troskok naći će se Biljana Topić, dok će naši predstavnici u tehničkim disciplinama biti i Dragana Tomašević (bacanje diska), Luka Rujević i Asmin Kolašinac (bacanje kugle). Na 10.000 metara takmičiće se Olivera Jevtić, na 1.500 metara oprobaće se Marina Munćan i Goran Nava, a braća Predrag i Nenad Filipović će brzo hodati na 20, odnosno 40 kilometara. 

Naravno, kao i uvek u centru pažnje gledalaca širom sveta biće trke na najkraćim deonicama, na 100 i 200 metara, na kojima se očekuje novi šou aktuelnog svetskog rekordera (9,69) i olimpijskog šampiona Juseina Bolta. Atletska federacija Jamajke je „pomilovala“ petoro suspendovanih takmičara, među kojima je i bivši rekorder na 100 metara Asafa Pauel, tako da će uz dolazak najbržeg čoveka godine Tajsona Geja (9,77), u Berlinu trka na najkraćoj deonici sigurno biti spektakularna. Pogotovo što joj se daje posebna dimenzija, jer je u pitanju grad na kojem je Džesi Ovens „izludeo“ pobedama Adolfa Hitlera na Olimpijskim igrama u osvit Drugog svetskog rata 1936. godine.

www.novosti.rs

Pogledajte još