Ovo su najbizarnije odluke diktatora kroz istoriju

Foto: freedigatlphoto.net

Koliko je neobičan bio ruski car Petar Veliki, možda i nije čudo s obzirom da je preuzeo najvišu državnu funkciju sa samo 10 godina, a vladao je do smrti, 1725. Važno je spomenuti da je Petar Veliki silno hteo da modernizuje Rusiju tako da se okružio savetnicima i stručnjacima iz zapadne Evrope. Međutim, to je išlo toliko daleko da je zabranio tradicionalne ruske duge brade. Svako ko je odbio da se brije morao je da plati porez od 100 rubalja godišnje.

Koliko je Nicolae Čaučesku zla naneo Rumuniji tokom svoje vladavine, dobro je poznato. Međutim, verovatno su se zaboravile sitne bizarnosti koje je činio, posebno u drugoj deceniji vlasti. Kao i mnogi drugi manijaci, i Čaučesku je sebi tepao govoreći za sebe da je “Vođa” i “Karpatski genije”, a među njegovim ingenioznim propisima nalazi se onaj prema kom niko nije smeo da poseduje pisaću mašinu bez dozvole. Takođe, televizijske voditeljke pred kamerama nisu smele da nose nakit, a knjige koje su obrađivale teme seksualnosti i reprodukcije smatrane su “državnim tajnama i obeležene su kao “medicinski udžbenici".

Jedna od zastrašujućih stvari koje je Čaučeski uveo s ciljem da poveća natalitet odnosilo se na žene koje nemaju decu. Čak i ako su bile neplodne, morale su da plaćaju porez do 10 posto mesečnih primanja.

Aktuelni kralj Saudijske Arabije, kralj Abdulah, možda je zainteresovan za modernizaciju saudijske kulture, obrazovanja, zdravlja i ekonomije, ali sve to i dalje samo u muškom svetu. Naime, žene otprilike ne mogu da naprave korak bez odobrenja muške osobe - ne smeju da putuju, udaju se ili da traže više obrazovanje. Osim toga, žene u Saudijskoj Arabiji ne smeju da voze automobile.

Osim što je bio odgovoran za smrt hiljade ljudi, bivši, danas pokojni predsednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov imao je misiju da izgradi nacionalni identitet države jer je smatrao da ga ona nema. Promenio je nazive dana u nedelji kao i meseci i nazvao ih po svojim članovima porodice i turkmenistanskim kulturnim ikonama, zabranio je dugačku kosu i bradu muškarcima, proglasio je ilegalnim pevanje na plejbek na javnim koncertima i zabranio pse u glavnom gradu. Zabranio je i zlatne zube, a novinarke i voditeljke nisu smele da nose šminku.

Za donošenje bizarnih zakona nisu potrebni diktatori, a to dokazuje i činjenica da je u Francuskoj Orvelova “Životinjska farma’”navodno podstakla donošenje propisa prema kom se svinja ne sme nazvati Napoleon. Naime u toj satiričnoj noveli svinja Napoleon zapravo predstavlja Staljina i u mnogim je izdanjima preimenovana u Cezar. Sumnjamo da je iko u Francuskoj danas svestan tog zakona ili da ga se pridržava.

Za bizarnostima ne zaostaje ni Kalifornija u kojoj je životinjama (da, životinjama) zabranjeno javno parenje unutar 450 metara udaljenosti od crkve, škole ili restorana.

Tportal


Pogledajte još