VLADA DONELA ODLUKU: Kraj školske godine 6. juna

Vlada Srbije naložila je Ministarstvu prosvete da se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u celoj zemlji završi 6. juna, što znači da do tada treba da budu zaključene sve ocene. Dodaje se da škole najkasnije do 20. juna održavaju vannastavne aktivnosti koje, između ostalog, podrazumevaju i nastavu u prirodi.

- Naš obrazovni sistem stvoren je sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince. U ovom trenutku, važnije je nego ikada da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu - navodi se u saopštenju Vlade.

Kako dodaju, vodeći računa upravo o tome, Vlada Srbije je zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo, donela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

- Škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele. U tom periodu mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti. Bitno je napomenuti da će svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspehom, dobiti priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev - navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Osnovna ogledna škola "Vladislav Ribnikar" će ostati škola. Ona će biti rekonstruisana i, tokom procesa rekonstrukcije, biće izgrađen memorijalni deo u znak sećanja na decu i školskog čuvara, koji su svakoga dana u toj školi pokazivali izuzetnost.

- Nakon obavljenog vanrednog inspekcijskog nadzora u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", potvrđena su saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvete i Ministarstva za brigu o porodici, da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na maloletnog K.K. Upravo zato molimo sve medije da se prema ovoj informaciji odnose sa dužnom pažnjom i da ne objavljuju neproverene i nepotvrđene informacije, jer se time nastavlja proces traumatizacije dece i roditelja - naveli su iz Vlade i zahvalili roditeljima, nastavnicima i svim zaposlenima u obrazovnom sistemu na razumevanju i podršci.

Izvor: danas.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još