7 sjajnih razloga za mnoooogo zagrljaja!

Pogledajte 7 razloga da počnete više da grlite ljude:

1. Čine da se osećamo dobro
Kad zagrlimo nekog, taj osećaj ne ostaje samo na koži, već ide mnogo dublje, i čini da se osećamo divno. Za to možemo da zahvalimo okistocinu, takozvanom hormonu maženja, koji se oslobađa prilikom zagrljaja i pojačava osećaj poverenja, posvećenosti i povezanosti.

2. Više zagrljaja - niži krvni pritisak
Hormoni koje vaše telo oslobađa prilikom zagrljaja nisu dobri samo za vaše raspoloženje, već mogu da pomognu i vašem fizičkom zdravlju. Kad ste u zagrljaju, receptori pritiska se aktiviraju  i šalju signale u mozak koji onda smanjuje krvni pritisak.

3. Smanjenje strahova
Zagrljaj smanjuje brigu i strah od sopstvene smrtnosti. Istraživanje je pokazalo da čak i grljenje beživotnih predmeta, poput plišanog mede, pomaže da se umanje strahovi.

(old_image)

4. Zagrljaj može biti dobar za srce
Grljenje nekoga može da vam greje srce, ga i leči. Ispitanici koji su grlili svoje partnere imali su mirniji puls, dok su oni koji ih nisu grlili, razvili ubrzanje pulsa.

5. Od zagrljaja najviše koristi mogu da imaju odrasli
Prema nekim istraživanjima, grljenje postaje sve bitnije sa godinama. Osećaj usamljenosti raste sa godinama, a sa tim osećajem se pojavljuje sve više stresa, koji onda može da uzrokuje brojne zdravstvene posledice. Sam zagrljaj čini da se osećamo bližim osobi koju grlimo, a samim tim i manje usamljeno.

6. Zagrljaji su prirodan odušak od stresa
Osećate se napeto? Zagrlite nekoga. Kad grlimo, momentalno se smanjuje nivo hormona stresa - kortizola- u našim telima.

7. Bebe koje ćesto grle postaju odrasli ljudi sa mnogo manje stresa
Želite da nešto uradite za buduće naraštaje? Grlite ih dok su mali.

Foto: yayimages.com
T.D.

Pogledajte još