NEPOGREŠIVI POKAZATELJI: Šta zagrljaj otkriva o vašoj ljubavnoj vezi?

Obratite pažnju kako se grlite s partnerom i to će vam otkriti mnogo toga, možda i više nego želite da saznate. Upravo zagrljaj otkriva dubinu i karakter ljubavne veze.

Istraživanje psihološkinje Karen Greven pokazalo je kako zagrljaj smanjuje broj otkucaja srca i snižava krvni pritisak ako smo pod stresom, uznemireni, depresivni... Postoji mnogo različitih vrsti zagrljaja, a ako se radi o ljubavnoj vezi, stručnjaci su izdvojili nekoliko vrsta i svaka otkriva mnogo toga o vezi.

1. Zaštitnički

Ovakav način grljenja pokazuje da je partneru važan osećaj sigurnosti u vezi. Partner koji stoji s leđa i grli preuzima ulogu zaštitnika, a ako je reč o muškarcu, on time pokazuje kako želi da bude utočište ženi koju grli. Veza u kojoj su učestali ovakvi zagrljaji pokazuje da partneri brinu jedno o drugom i imaju veliku količinu poverenja.

2. S rukama na leđima

Partneri trljaju dlanovima leđa jedno drugom dok se grle i time pokazuju koliko im je stalo, da su podrška jedno drugome i uteha. Veza s pretežno ovakvim zagrljajima je otvorena, ali i ranjiva jer se leđa smatraju vrlo ranjivim delom tela.

3. Tapkanje po leđima

Tapkanje partnera po leđima tokom zagrljaja ukazuje na prijateljstvo i osećaj prijatnosti, ali u takvoj vezi nema previše intimnosti, bliskosti ili romantike. Partner koji to radi drugoga smatra prijatnim društvom, ali više prijateljem ili čak, na neki način, rođakom, nego ljubavnikom. Možda ni on sam toga nije svestan.

4. Spori ples

Tu se radi o vrlo romantičnoj vezi, a grljenje nalikuje polaganom, ljubavnom plesu. Jedan partner stavlja drugome ruke oko vrata, a drugi njemu oko struka. Lica su im vrlo blizu. Ovakvi zagrljaji učestaliji su kod mladih parova koji su na početku veze, ali ako postoje i nakon više godina zajedništva, to znači da je romantika među partnerima i dalje na visokom nivou.

5. Zagrljaj sa strane

Parovi koji se ovako grle jesu partneri u svemu i podrška jedno drugome, ali udaljili su se od romantike i postali jako dobri prijatelji. Oni su čvrsto povezani i psihički i fizički, i velika su podrška jedno drugome, te im je jako stalo da partner bude srećan i nasmejan.

6. Petlja

To je vrlo čvrst zagrljaj koji čak ponekad i zaboli, a pokazuje strah od gubitka partnera, odnosno napuštanja. Par je u ovakvom zagrljaju isprepleten rukama, a međusobno stiskanje ponekad ostavlja bez daha, doslovce. U ovakvoj vezi vlada duboka i iskrena odanost, a partneri ne vole da budu razdvojeni.

7. Londonski most

Partneri koji se ovako grle možda ni ne bi trebalo da budu zajedno jer pokazuju želju za što većom distancom jedno od drugoga. Oni se tokom zagrljaja približe gornjim delom tela, ali noge su im udaljene koliko god je moguće. Njihova veza je površna i puna neslaganja, ali najdublje emocije koje osećaju otprilike su jednake onima koje ljudi inače osećaju prema poznanicima.

8. S pogledom u oči

Njihove duše su jednostavno povezane. Oni se grle i istovremeno gledaju u oči, kao da prodiru jedno drugome duboko u dušu. Razumeju se, a osećanja su im duboka i iskrena. Veza u kojoj se partneri ovako grle prepuna je duboke ljubavi i jake povezanosti, kakva bi prava veza i trebalo da bude.

9. Krpena lutka

Tu je reč o jednosmernoj vezi u kojoj je jednom partneru (onome koji grli) stalo do veze, a drugome (kojem ruke vise kao krpenoj lutki) baš i nije. Tu se radi o dubokoj neravnoteži u vezi, odnosno neravnoteži među partnerima. Ovakva veza nije srećna niti će takva biti u budućnosti. Mučenje je za oboje i bolje ju je prekinuti i tako dati šansu jedno drugome za pronalaženjem prave ljubavi.

10. Džepar

Veza u kojoj jedan partner ili oba drže ruke u džepovima drugog pokazuje da su jednostavni i opušteni. Prijatno im je zajedno i ne moraju se previše truditi kako bi veza potrajala. Oni uživaju jedno u drugome i ako ništa ne govore već vlada tišina, jer znaju kako su pronašli svoju ljubav. Oni su savršeni jedno za drugog, piše "BrightSide".

Izvor: Prva.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još