I Doktor Etker stigao u Srbiju

Foto: Beta - Doktor Etker

Kamen temeljac postavili su ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predstavnici nemačke kompanije.

Upravni direktor kompanije Doktor Etker Zoran Mitić najavio je da će izgradnja poslovnog kompleksa od 7.850 kvadratnih metara biti završena za 18 meseci.

Svi vole Doktor Etker

"Lično sam vezan za proizvode Doktor Etker jer sam dete posleratne generacije i moja mama je koristila prašak za pecivo Doktor Etker. Veoma se dobro sećam toga i drage su mi te uspomene", kazao je nemački amabsador i dodao da je zato tesno pozvezan s tom kompanijom.

"Ambasador Nemačke je govorio o ličnoj povezanosti sa proizvodima kompanije Doktor Etker. Takodje sam lično vezan za njene pudinge što se vidi na meni za razliku od nemačkog ambasadora", rekao je Vučić.

"Kapacitet fabrike biće 6.000 tona godišnje, u njoj ćemo proizvoditi naš praškasti asortiman. Vrednost investicije, koju je kompanija finansirala iz sopstvenog kapitala, iznosi 9,5 miliona evra", kazao je Mitić.
Prema Mitićevim rečima, taj kompleks će biti jedan od najsavremenijh u okviru sistema Doktor Etker i u njemu će biti primenjeni najviši evropski standardi u proizvodnji prehrambenih proizvoda.
Kompanija Doktor Etker posluje u Srbiji kao sestrinska kompanija od 2001. godine i trenutno zapošljava 185 radnika a kako je najavljeno, broj zaposlenih će biti povećan uporedo s proširivanjem kapaciteta.

Ambasador Nemačke rekao je pre polaganja kamena temeljca da su poslednja istraživanja među nemačkim privrednicima koji su investirali u Srbiji pokazala da bi 92 odsto ponovo to učinila i dodao da je taj procenat prošle godine iznosio 88.

Prema njegovim rečima, u istom istraživanju 67 odsto ispitanika izjavilo je da nisu zadovoljni ekonomskom situacijom u Srbiji a prošle godine taj procenat je iznosio 80 odsto, što je smanjenje zahvaljući reformama u Srbiji.

Ambasador je kazao da postoji čvrsta volja nove vlade i spremnost da sprovede reforme i naveo da nemački privrednici zato imaju razlog za više optimizma kada je reč o ekonomskoj situaciji u Srbiji.

"Jasno vidimo da se kompanija Doktor Etker odlučila za Srbiju i došla je da proširuje svoje kapacitete", kazao je Vilhelm i dodao da su i druga nemačka preduzeća to činila i da će i dalje dolaziti u Srbiju navodeći kompanije Boš, Simens, Mercedes.

On je poručio Vučiću da zbog reformi koje su pokrenute ima razloga da se pozitivno gleda u budućnost.

On je zahvalio Vučiću što je našao vremena da dodje na polaganje kamena temeljca zbog posla koji ima oko formiranja nove vlade.

Vučić: Nisam imao drugog posla

(old_image)

"Vaša ekselencijo, danas nisam imao važnija posla od ovog. Za Srbiju je najvažnije da pokaže da joj je stalo i da ume da poštuje Nemačku i njene investitore", kazao je Vučić.

"Očekujem da Srbija reformama koje predstoje obezbedi još bolje uslove za investicije i da vidimo šta možemo da popravimo za strane investicije, za onih osam odsto (ispitanika) koji nisu zadovoljni", rekao je Vučić.

On je naveo da oni koji ulažu u Srbiji žele bolji poslovni ambijent i da će zato biti doneti zakoni o radu, o stečaju, o privatizaciji, i o planiranju i izgradnji, kao i zakon o kancelariji za brze odgovore.

"To je obaveza prema našim generacijama i investitorima", naveo je Vučić i dodao da je Srbija ponosna što je kompanija Doktor Etker odlučila da ulaže u Srbiji i da očekuje da to učine i druge kompanije iz Nemačke.

"Srbija je dobro mesto za nemačke investicije i očekujem ih još. Srbija će biti dobar domaćin nemačkim kompanijama koje u Srbiji treba da se osećaju kao u Nemačkoj. Moramo da menjamo navike, da budemo vredniji", rekao je Vučić.

On je poručio kompanji Doktor Etker da je Srbija njena kuća koliko i Nemačka.

Vučić: Borimo se za investitore

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se uskoro nada "velikim iznenađenjima" kada je reč o stranim investicijama u Srbiji.

"Naš cilj je da preuzmemo investitore od drugih (zemalja) iz regiona, to je naša borba", poručio je Vučić. Vučić je naveo da je potrebno obezbediti podsticaje stranim investitorima i izgraditi zdravu ekonomiju.

"Poreskim podsticajima povećaćemo investicije, a smanjićemo sivu ekonomiju", kazao je Vučić

Pogledajte još