Makedonija bira predsednika, danas prvi izborni krug

Foto: Beta-AP

Ivanov je kandidat vladajuće VMRO DPMNE za drugi mandat, u trci za predsednika uime opozicionog Socijaldemokratskog saveza je Stevo Pendarovski, kandidat opozicione Demokratske partije Albanaca je Ilijaz Halimi, dok je izbor Građanske opcije Makedonije Zoran Popovski.

Dvojica kandidata koji sutra osvoje najviše glasova idu u drugi krug koji se održava 27. aprila, za kada je predsednik Sobranja Trajko Veljanoski raspisao prevremene parlamentarne izbore na kojima će učestvovati 14 stranaka i koalicija.
 
Inicijativu za raspisivanje prevremenih izbora podnela je albanska partija Dremokratska unija za integraciju (DUI) jer sa svojim sadašnjim koalicionim partnerom, strankom VMRO-DPMNE, nije mogla da se dogovori o kandidatu za predsednika Makedonije.
 
Kampanju su obeležili govori o ekonomiji, socijali, obrazovanju, zdravstvu, infrastrukturi... a nezaobilazna tema i ovog puta su bile evroatlantske integracije Makedonije, odnosno spor o imenu sa Grčkom.
 
Ako se uzme u obzir to da je u predsednikovim nadležnostima jedna od glavnih stvari spoljna politika, onda se može reći da je ova tema bila veoma važa u predizbornoj kampanji, navodi Radio Slobodna Evropa.
 
Aktuelni predsednik kaže da se trudio i da će se i dalje truditi oko nalaženja rešenja u sporu sa Grčkom za koji podseća da ima okvir u Ujedinjenim nacijama, rezolucijama UN, privremenom sporazumu sa Grčkom, u presudi iz Haga... što znači, poručio je, da "ne prihvatamo promenu Ustava Republike Makedonije, ne prihvatamo promenu ustavnog imena Republike Makedonije".
 
Predsednički kandidat Pendarovski isiče da se može licitirati imenima i zagovara da se najpre izgradi stav zemlje sa najširim mogućim političkim konsenzusom, pa onda ide kod medijatora Metjua Nimica sa porukom "ovo je makedonska crvena linija".
 
Halimi predlaže sazivanje sastanka svih relevantnih političkih faktora u zemlji da bi se iznašlo prihvatljivo rešenje o imenu koje ne bi uticalo negativno na identitet ne samo makedonskog naroda, nego i na druge nacionalnosti koje žive u Makedoniji, dok Popovski tvrdi da su "crvene linije o imenu i zadržavanju identiteta građana podvučene".
 
Sutrašnji predsednički izbori su peti te vrste u Makedoniji od njenog osamostaljenja 1991. godine, a mandat šefa države traje pet godina.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.