O ovome ne sme da se ćuti: Zlostavljanje nije dozvoljeno!

Šta je zlostavljanje?

Postoje četiri osnovne vrste zlostavljanja:

Zanemarivanje - "Svaki dan se vraćam iz škole i zatičem pratznu kuću, a i prazan frižider. Niko ne primećuje da li idem u školu ili ne." – Ovo je najčešći oblik zlostavljanja. Ono se dešava kada naše osnovne potrebe za hranom, odećom i toplinom nisu zadovoljene na odgovarajući način.

Fizičko zlostavljanje: "Uvek nosim duge rukave da bi prikrio modrice. Kažem da sam bolestan i ne radim fizičko, jer ne želim da iko sazna šta mi se desilo. " – Ovo je zlostavljanje kada vas neko fizički povređuje, kažnjava, udarcima ili bilo kojim drugim sredstvima.

Emotivno zlostavljanje: "Moja mama mi kaže da sam ja propalitet i stalno me krivi za to što nas je tata napustio!” – Ovo predstavlja potpuni nedostatak ljubavi i pažnje ili pak previše pakosne i okrutne “pažnje”.

Seksualno zlostavljanje: "Mrzim kada nas posećuje mamin brat, moj ujak! Ponekad poželim da imam katanac na vratima od svoje sobe!” – Ovo zlostavljanje je kada vas neko tretira na seksualan način, pokazuje vam slike seksa, dok ste još maloletni ili kad jednostavno to ne želite a primorani ste. Odrasli koji seksualno zlostavljaju ili žele to da urade deci, nazivaju se pedofilima.

Mislim da sam zlostavljan...

Ako ste se pronašli u bilo kojoj vrsti zlostavljanja, morate se obratiti nekome za pomoć! Postoje ljudi koji vam mogu pomoći da se iz toga izvučete. Za početak možete se poveriti nekom odraslom kome verujete i ko može da vam pomogne, kao što je nastavnik ili profesor. Ako sebi govorite da vam niko neće verovati, ako ste preplašeni da kažete bilo šta, ako ne znate kome da verujete, ako mislite da će sve biti gore ako se nekome požalite, možete pozvati otvorenu telefonsku liniju “SOS za decu”. Koliko god teško bilo, neke stvari se moraju reći. Posledice nikada nisu toliko loše kao što u početku mislimo. Važno je zaustaviti sve pre nego bude prekasno!

Izvor: bbc

Foto: Yayimages

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.