Počeli konkursi za prijavu dece za vrtiće na portalu eUprava

Počeli su konkursi za prijavu dece u predškolske ustanove širom Srbije za školsku 2024/2025. godinu i to elektronskim putem na Portalu eUprava, izjavila je danas pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić.

- Usluga eVrtić je trenutno dostupna, odnosno svoja vrata za upis u predškolske ustanove, otvorile su ustanove u Nišu, Somboru, Vranju, Boru, Zaječaru i Užicu, a u februaru očekujemo da taj broj bude 30 predškolskih ustanova - rekla je Marić za Tanjug.

Ona je izjavila da je prošle godine podneto 76.400 zahteva a ukupno, od kako je usluga pokrenuta 2016. godine putem Portala eUprava podneto je 344.500 zahteva.

- Usluga eVrtić je dostupna na Portalu eUprava svim registrovanim korisnicima Portala za elektronsku identifikaciju ‒ eID, a roditelji mogu koristiti uslugu i prijaviti dete u željenu predškolsku ustanovu u terminu trajanja konkursa te predškolske ustanove - rekla je Marić.

Ona je izjavila da će ostale predškolske ustanove, od ukupno 158 koliko ih ima na teritoriji Republike Srbije, sukcesivno otvarati svoje konkurse tokom marta i aprila, o čemu roditelji mogu da se informišu na portalu eUprave i lokalnoj samoupravi.

- Prilikom korišćenja usluge eVrtić automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju nijedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter - rekla je Marić.

Ona je podsetila roditelje da u svojim lokalnim samoupravama prate kada je konkurs za upis dece u vrtiće u njihovom gradu otvoren kako bi mogli da podnesu zahtev za upis deteta u predškolsku ustanovu elektronski.

Ona je dodala da je usluga eVrtić namenjena roditeljima koji su državljani Republike Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

- Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno je da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu - objasnila je Marić.

Na Portalu eUprava je još uvek dostupna usluga prijava dece u predškolske ustanove u Beogradu za prošlogodišnji konkurs (2023/2024), a o terminu ovogodišnjeg upisnog roka roditelji će biti naknadno obavešteni, rekla je Marić.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još