Neurotični ste? Pretvorite to u svoje najmoćnije oružje!

Nesposobnost da stoički podnesete loše situacije donedavno je smatrana lošom osobinom. Naučno je dokazano da neurotici žive kraće, nesrećniji su i podložniji bolestima. Ali, ukoliko umete da organizujete vreme, napravite dobar raspored obaveza i pustite da vas kroz život vodi savest, neurotičnost možete da pretvorite u svoje moćno oružje, piše Huffingtonpost.

Nikolas A. Turiano, doktor nauka u Odeljenju za psihijatriju pri Univerzitetu Medicinskog centra u Ročesteru, objašnjava da neurotici osećaju vezu emocionalnu uznemirenost, zbog čega obolevaju od povišenog pritiska. Ipak, oni koji imaju jako razvijenu savest kada je u pitanju zdravlje, svoju neurozu mogu da upotrebe tako što će voditi više računa o svom zdravlju od ostalih.

-Zdravi neurotici neće prestati da brinu, ali će češće odlaziti u teretanu, hraniti se zdravije i voditi računa o fizičkoj kondiciji, jer će ih preterana odgovornsot prema vlastitom zdravlju inspirisati da se posvete sebi na taj način – objašnjava Turiano.
On dodaje da ovakvi tipovi ličnosti ređe obolevaju od zapaljenskih bolesti - reume, bolesti disajnih puteva i bilijarnog sistema.

Neurotičnost može da bude od pomoći i u poslu.

-Kada osvestite činjenicu da ste neurotični, možete da predupredite stres tako što ćete pravilno rasporediti obaveze i osetiti zadovoljstvo kada ih ispunite. Lekari koji su anksiozni mogu da iskoriste ovu osobinu tako što će motivisati sebe da operaciju obave najbolje i najpreciznije – navodi Turiano.

I domaćice mogu da „nadigraju“ neurotičnost tako što će nedelju dana unapred isplanirati obroke za porodicu, a onda, kada nastupi stresni period, pogledati spisak i rešavati stavku po stavku.

Foto: sxc.hu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.