DEPRESIJA U PROLEĆE: Ko ne voli Sunce?

Foto: YAY images

Jedna moja prijateljica tvrdi da je svake godine, kao po pravilu negde početkom aprila obuzima neraspoloženje: prvo blago a onda sve intezivnije, praćeno umorom I nesanicom. Tada malo spava a jutra su joj najteža: ispunjena teškim I crnim mislima. U tom stanju, je nekoliko puta otvarala I bolovanje, jer jednostavno nije mogla da radi. Nije li onda ovo više od karakterističnog stanja organizma, koje ponekad ume da obori s nogu i odvuče u krevet, a zovemo ga prolećni umor. Gde je granica Između prolećnog umora i depresije?


Ovo pitanje postavili smo psihijatru, dr Zoranu iliću:

One sezonske depresije koje se javljaju zimi povezane su sa maletoninom (hormonom koji je važan za regulaciju cirkadijskih ritmova nekoliko bioloških funkcija). Kako se njen nastanak vezuje za nedostatak sunčeve svetlosti, sa dužim danom i lepšim vremenom, depresija se smanjuje. Ipak, postoje I oni ljud koji se ne osećaju dobro kada je lepo vreme, na deset sezonskih depresija jedna se odvija u suprotnom smeru. Tada se “hejteri Sunca” ne osećaju dobro. “

Depresija je ozbiljna bolest, česta kod nas i u svetu. Kako se nastanak zimske depresija, objašnjava nedostatkom sunčeve svetlosti, prolećni oblik nije lako objasniti. Kako naučnici tvde to je verovatno u vezi sa biološkim satom, koji kod svakog od nas otkucava posebnim ritmom.

Nepoznato je zašto se kod određenih osoba depresija javlja u ta dva godišnja doba ali na sreću poznate su uspešne metode lečenja.

M.M.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.