Šta je bezbednije: Sunčanje ili lažni ten?

Sunčanje može da izazove rak na koži, ubrzano starenje, kataraktu i imunosupresiju, a da ne pričamo o bolnim opekotinama. Da biste izbegli ove posledice, morali biste da nosite kremu sa zaštitnim faktorom od 15 ili više svakog dana. Kremu treba nanetu 30 minute pre nego što izađete napolje i ponovo je nanetu svaka dva sata ukoliko ste na suncu.

Sa druge strane imate ten u spreju, hvaljen kao zdrava alternativa sunčanju, može biti opasan po vaše zdravlje zbog upotrebe dihidroacetona (DHA) u rastvorima. DHA reaguje sa mrtvim ćelijama na površini kože da bi izazvao promenu u boji.Ukoliko ga koristite pravilno on je potpuno bezbedan, međutim, savetuje se da pokrijete usne, nos i oči dok ga koristite jer efekti udisanja DHa još uvek nisu poznati. Istraživanja pokazuju da prevelike količine DHA (daleko veće od onih u legalnim proizvodima) mogu da povećaju koncentracije slobodnih radikala.

Zaključak: Možda ćete morati da stavite čepiće u nozdrve i pokrijete oči, ali ukoliko tražite bezbedniji način da nabacite boju ten u spreju je sigurno bolji način.

foto: yayimages/Daniel Wiedemann
T.D.

Pogledajte još