Za dobro jutro: Sedam najboljih načina da započnete dan

1. Afirmacija
Možda će vam delovati pomalo otkačeno, ali psiholozi tvrde da rečenice izgovorene u pozitivnom kontekstu mogu da poprave raspoloženje i daju energiju. Ako niste sigurni šta bi trebalo da izgovorite, probajte nešto najjednostavnije: „Danas me očekuje lep i uspešan dan“ ili „Biram da svog šefa vidim dobro raspoloženog“.

2. Koncentrišite se na disanje
Istraživanja su pokazala da duboko disanje može da odagna stres i anksioznost. Dok se umivate ili tuširate, udahnite vazduh, zadržite ga pet sekundi u plućima, a onda ga lagano izbacujte iz pluća dok brojite u sebi do pet.
„To je dobra prilika da se oslobodite stresa“, poručuje Gabrijela Berstejn, blogerka Huffingtonposta.

3. Pozovite u pomoć štopericu
Često mislimo da nam je za neku rutinsku aktivnost potrebno malo vremena, a ispostavlja se da je drugačije. Da biste znale koliko minuta vam je potrebno da se ujutro istuširate, našminkate, obučete ili stignete do posla, koristite štopericu. Kada jednom ustanovite koliko vremena trošite na ovakve aktivnosti, moći ćete bolje da isplanirate naredne dane, i to bez stresa.

4. Dajte sebi dodatnih 15 minuta
Ako vam je za neki posao potrebno pola sata, dajte sebi mogućnost da ga završite 15 minuta kasnije. Tako nećete biti pod stresom, niti ćete raditi „kao na traci“. Još jedan trik koji „pali“: navijte sat tako da žuri 15 minuta. To je mala psihološka varka koja će vas poštedeti stresa, jer imate dodatnih 15 minuta „fore“.

5. Slušajte muziku
Napravite plej-listu na kompjuteru ili mobilnom telefonu, i pustite muziku čim se probudite. Zvuci omiljenih pesama automatski će vam podići raspoloženje.

6. Planirajte unapred
Uveče spakujte ručak koji ćete sutra poneti na posao, odaberite odeću koju ćete obući i spremite tašnu. Ovo će vam oduzeti pet minuta danas i u isto vreme uštedeti barem 15 minuta sutra, kada se probudite. I da – nema stresa zbog pakovanja i oblačenja!

7. Protegnite se
Jutarnju gimnastiku možete da obavite i dok ležite u krevetu. Istegnite telo, uradite seriju trbušnjaka, a kada ustanete, napravite desetak čučnjeva. Blaga fizička aktivnost od rane zore delotvorna je za kvalitetno buđenje i radostan početak dana.

Foto: sxc.hu

Pogledajte još