Proruske grupe u Ukrajini ne priznaju Ženevski dogovor: Neka vlada u Kijevu podnese ostavku

Foto: Max Vetrov / Beta-AP

U Donjecku je proglašena Narodna republika koja ne prihvata vlast Kijeva

Lder proruskih separatista u istočnoj Ukrajini Denis Pušilin, portparol samoproklamovane Donjeck Narodne Republike , rekao je novinarima da pobunjenici ne priznaju kao legitimnu vladu Ukrajine, jer kako je rekao, i ona zauzima javne zgrade ilegalno.

"Ovo je razuman dogovor, ali svi treba da napuste zgrade, uključujući i Jacenjuka i Turčinova ", rekao je on, misleći na ukrajinskog premijera i predsednika.

Pušilin je u petak ponovio poziv na referendum koji bi, kako je rekao, omogućio "samoopredeljenje naroda".

Ukrajina i Rusija su u četvrtak postigle dogovor da preduzmu korake u cilju smirivanja tenzija duž zajedničke ukrajinsko-ruske granice posle više od mesec dana nemira.

Izgledalo je da je sporazum, koji je sklopljen uz posredovanje SAD i EU, sprečio neposrednu krizu, ali ne nudi garancije za dugoročno rešenje, navodi AP.

Posle ženevskih pregovora koji su u trajali oko sedam sati, u zajedničkom saopštenju navedeno je da se od strana u konfliktu traži da obustave nasilje, zastrašivanje i provokacije.

Šefovi diplomatija pozvali su na razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa i vraćanje nezakonito zauzetih objekata pod kontrolu ukrajinskih vlasti. Sporazumom je predviđena amnestija za demonstrante, ali ne i za one demonstrante za koje bude utvrđeno da su počinili zločine.

Sporazum predviđa da se Kijev angažuje na izmenama Ustava, a da prenos više ovlaštenja centralne vlasti na regionalni nivo mora biti transparentan i odgovoran i da mora da obuhvati široki nacionalni dijalog.

Posmatrači OEBS treba da pomognu ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicama da se usklade sa ciljevima navedenim u sporazumu.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.