Nikolić sutra daje mandat Vučiću da sastavi novu vladu

Prethodno će Nikolić na kosultacijama s predstavnicima koalicije oko SNS-a razgovarati o novoj vladi koja bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude formirana do 27. aprila.

Nikolić je u četvrtak 17. aprila počeo konsultacije o novoj vladi s predstavnicima izbornih lista koje su ušle u parlament.

Posle konsultacija u četvrtak, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor rekao je da je predsednika Srbije izvestio o stavu SVM da bude deo parlamentarne većine, a predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je da je koalicija oko socijalista spremna da bude deo parlamentarne većine.

Predsedništvo SPS-a je u četvrtak na sednici održanoj posle konsultacija kod predsednika Srbije odlučilo da prihvati predlog lidera SNS-a i budućeg premijera Aleksandra Vučića o učešću u novoj Vladi Srbije.

SNS je na izborima 16. marta osvojio 158 poslaničkih mandata, SPS 44, a SVM šest mandata.

Pored SVM-a i SPS-a, predsednik Srbije je razgovarao i s predstavnicima Demokratske stranke (DS), koja u novom skupštinskom zazivu ima 19 poslanika, koalicije oko Nove demokratske stranke (NDS),

koja ima 18 poslanika, i s predstavnicima Stranke demokratske akcije Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje.

Lider DS-a Dragan Đilas izjavio je tada da ta stranke ne može biti deo nove vlade Srbije, kao i da nije ni dobio poziv za pregovore o njenom formiranju.

Prema njegovim rečima, predstavnici DS-a na konsultacijama o formiranju nove vlade izrazili su bojazan o nekim merama koje najavljuju budući članovi vlade, jer će one izazvati smanjenje životnog standarda i dalje otpuštanje ljudi.

Predsednik NDS-a Boris Tadić rekao je da lista okupljena oko te stranke neće ući u vladu u kojoj bi bio SPS, jer smatra da ta vlada ne bi bila delotvorna, i negirao navode medija da će pojedinci iz NDS-a biti u novoj vladi.

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je da ta stranka neće ući u novu vladu po svaku cenu, ali da očekuje poziv od mandatara i izrazio spremnost da učestvuje u zajedničkom radu na koncpetu održivog razvoja.

Predsednik PDD-a Riza Haljimi je posle konusltacija kod predsendika Srbije u četvrtak rekao da ta stranka nema pretenziju da učestvuje direktno u vladi, ali da je zainteresovana da preko nove vlade bude direktan partner u rešavanju životnih problema Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

SDA u novom skupštinskom sazivu ima tri mandata, a PDD dva poslanička mandata.

Izvor: Beta
Foto: Beta - Nenad Petrović

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.