Četvrt veka: Game Boy proslavio 25. rođendan (ANKETA)

Foto: Wikimedia/MKFI
Game Boy je ime za porodicu ručnih igračkih konzola koju je razvila japanska kompanija Nintendo.Ova komapnija je prva predstavila ručni Game Boy koji je premijerno prikazan 21. aprila 1989. godine, tako da slavni Game Boy proslavlja 25. rođendan.

Pojavom ove konzole svet video igara više nije bio isti. Iako je prva prenosiva konzola stigla deceniju pre Game Boy-a, popularnost koju je stekao ovaj uređaj je vanvremenski. Skoro 120 miliona prodatih komada svedoči o tome koliko je japanski mališa uticao na odrastanje brojne dece. Ako to nije bio najnapredniji ručni primerak konzole za igranje tog vremena, sigurno je najpopularniji.

Foto: Wikimedia/William Warby
Tehničke specifikacije ovog uređaja su osmobitni Sharp procesor sa 4.19 MHz, 8 kB radne memorije, LCD displej rezolucije 160 x 144 piksela i 2,6 inča dijagonale. Radio je na četiri AA baterije i mogao da izdrži do 30 sati igranja.

Najpopularnije igre su uključivale Super Maria i Tetris, a prestao je da se proizvodi 14 godina nakon lansiranja, marta 2003. godine.

Svaki Game Boy prodat u Severnoj Americi je došao u paketu s kopijom Tetrisa, to znači da postoje milioni ljudi koji će se setiti kako je dobar osećaj kada svaki deo pada na svoje mesto.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.