Osniva se specijalni sud za OVK

Foto: Armenija Zajmi Besevic/DS/BETA

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila i Skupštini Kosova uputila na usvajanje predlog zakona o produžetku mandata Euleksa, u kome je predviđeno i osnivanje specijalnog suda za ratne zločine pripadnika bivše OVK.

Time je stvorena zakonska osnova za produženje mandata misije EU na Kosovu do 15. juna 2016. godine i osnivanje specijalnog suda.

Premijer Hašim Tači je od poslanika Skupštine Kosova zatražio da pored tog zakonskog akta podrže incijativu za izmene i dopune Ustava Kosova kojima bi se obezbedilo transformisanje Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Predsedništvo Skupštine je na sednici koja je održana u petak odlučilo da za sutra zakaže sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu zakona o Euleksu i specijalnom sudu.

Današnju odluku vlade je odmah pozdravila Ambasada SAD na Kosovu.

"Svet pažljivo posmatra kako bi video da li je Kosovo posvećeno sudskom postupku koji može nepristrasno da konačno razreši te navode (o zločinima). Kako bi krenulo napred, Kosovo mora da se suoči s tim navodima", navodi se u saopštenju u kom se od poslanika traži da podrže vladin zakonski predlog.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još