Caligula

Fenomenalni lažni trejler Frančeska Vecolija za nepostojeći rimejk skandaloznog filma ’’Kaligula’’

Neverovatno ushićenje koje izaziva umetničko delo s jasnom porukom, prosto tera da činite nemoguće ili možda čak besmisleno – da pokušate da ga ’’prepričate’’. Možda bismo i zakoračili u taj košmar da rad Frančeska Vecolija (Francesco Vezzoli) više nije moguće videti u Beogradu. Ali, jeste – do 18. decembra u Salonu muzeja savremene umetnosti u Pariskoj 14.

Video-rad Frančeska Vecolija, zapravo lažni trejler za nepostojeći Gor Vidalov (Gore Vidal) rimejk ''Kaligule'' (Caligula), jednog od najkontroverznijih filmova ikada snimljenih, bio je najveća senzacija prošlogodišnjeg Venecijanskog bijenala i njujorškog Vitni bijenala. Više nego opravdano oduševljenje, jer Vecoli u petominutnom video radu urađenom potpuno po holivudskim produkcionim standardima, ne samo da priča priču o ludom rimskom imperatoru i pravi omaž skandoloznom filmu, već jasno ukazuje na banalnost sadašnjice i stanje od kojeg boluje naša civilizacija.

Bez imalo patetike, Vecoli, koji uživa status zvezde holivudskih razmera, koristi moć popularnosti Mile Jovović (Milla Jovovich), Benisija del Tora (Benicio Del Toro), Kortni Lav (Cortney Love), Karen Blek (Karen Black), legendarne Helen Miren (Helen Mirren), koja je igrala jednu od glavnih uloga u originalnom “Kaliguli” iz 1979. godine, kao i samog Gor Vidala. Posebnu vizuelnu poslasticu predstavljaju odlični kostimi Donatele Versače (Donatela Versace). Ovaj postupak proširuje recepciju rada, ali i predstavlja kritiku na popularnu kulturu, savremeni Holivud i uopšte globalnu medijsku situaciju.

Šteta što je Vecolijev trejler došao u Beograd uz malu, skoro nikakvu, medijsku kampanju, kao i što nije prikazan na mestu gde će njegova holivudska snaga doći do izražaja. Možda bi to uništilo neka osećanja koje je Vecoli investirao, ali bi se zato poruka čula dalje. Pitaćemo Vecolija kako on vidi ''Kaligulu'' u Beogradu...

Katarina Milovanović

Pogledajte još