Za nerede navijača Zvezde u Pragu kriva policija

BEOGRAD, 21. avgusta 2009. (Beta) - Fudbalski klub Crvena zvezeda saopštio je da nikada neće opravdati "vršenje bilo kakvog krivičnog ili prekršajnog dela" njegovih članova i pristalica, ali je za nerede u Pragu uoči utakmice sa Slavijom optužio češku policiju.

"Uvek i svuda pozivamo na fer i sportsko navijanje i poštovanje protivnika. Ne možemo da ne kažemo kada je uzrok nemilih događaja u Pragu grubost i prekomerna upotreba sile od strane česke policije i očigledna želja naših domaćina da Zvezda nema podršku na utakmici u Pragu", navodi u se u saopštenju.

Crvena zvezda je juče izgubila od Savije sa 0:3, u prvom meču kvalifikacija za Ligu Evropa.

Između ostalog, Crvena zvezda je navela da ne želi da umanji uspeh Slavije na terenu, ali da ponašanje prema Zvezdi i građanima Srbije nisu bili u skladu sa fer plejom i domaćinskim ponašanjem jedne države i kluba prema svojim gostima.

Beogradski klub je saopštio da je tražio da navijački autobusi kroz Češku imaju policijsku pratnju, ali da je nisu dobili. Zatim da je 15 državljana Srbije proterano jer navodno nisu imali zdravstveno osiguranje, iako vize ne mogu da se dobiju bez toga, kao i da je češka policija privela 60 građana nekoliko sati pre meča bez razloga.

"Česki mediji su danima pred utakmicu sa Crvenom zvezdom do usijanja podizali tenziju, najavljujući 'pravu invaziju huligana sa Balkana'. Kampanja širenja mržnje je nastavljena i danas brojnim naslovima u českoj štampi u kojoj se vređaju naše pristalice i u kojoj nas izjednačavaju s fašistima", navodi se u saopštenju.

Pristalice Crvene zvezde nisu mogle da uđu na stadion dok ne pokažu pasoše koji su morali da ostanu u hotelima, pa su pušteni tek posle intervencije ambasade Srbije u Pragu i najave Zvezde da neće početi utakmicu.

Na kraju, "crveno-beli" su zahvalili ambasadoru Srbije u Pragu Vladimiru Verešu i njegovoj zamenici Suzani Bošković Prodanović na pomoći koju su pružili državljanima Srbije i fudbalskom klubu Crvena zvezda.

Iz Češke je proterano 44 navijača Crvene zvezde zbog krađe na benziskim pumpama, a uoči utakmice policija je privela još 150 navijača zbog, kako je navela, izazivanja neredu u centru Praga.

Pogledajte još