Počinje Kanski festival!

KAN - Jedna od najznačajnijih filmskih smotri u svetu - festival u Kanu, počinje danas premijerom filma "Grejs od Monaka" francuskog reditelja Olivijea Daana.

Za prestižnu nagradu 67. izdanja festivala, Zlatnu palmu, nadmetaće se 18 ostvarenja, među kojima su "Clouds of Sils Maria" Olivijea Asajasa, "Saint Laurent" Bertrana Bonela, "Maps to the Stars" Dejvida Kronenberga, "Adieu au Langage" Žan-Lik Godara, "Jimmy's Hall" Kena Louča i "Leviathan" Andreja Zjaginceca.

Žiri ovogodišnjeg festivala je u znaku žena, a predvodi ga novozelandska reditelja Džejn Kempion. Osim nje u žiriju su još četiri žene: glumice Karol Buke (Francuska), Lejla Hatami (Iran) i Jeon Do-Jeon (Južna Koreja) i reditelja Sofija Kopola (SAD). Ostatak članova čine glumci Vilijam Dafo (SAD) i Gael Garsija Barnal (Meksiko) i reditelji Đija Džangke (Kina) i Nikolas Vinding Refno (Danska).

Ulice Kana, čije se stanovništvo svake godine u ovo vreme utrostručuje (sa 73.000 na 200.000), ukrašene su ogromnim posterima raznih filmskih zvezdi, doprinoseći uzbuđenju pred početak festivala.

Na crvenom tepihu do festivalske dvorane prodefilovaće mnogi slavni glumci i reditelji, poput Rajana Goslinga, Dejvida Kronenberga, Kena Louča i Sofije Loren, a posebno interesovanje pobuđuje dolazak Silvestera Stalonea, Harisona Forda i Arnolda Švarcenegera, koji su najavili da će se dovesti u nedelju na Kroazetu u tenku.

Srbija će na ovogodišnjem festivalu imati predstavnika u zvaničnoj selekciji, a to će biti film "Leto bez meseca" reditelja Stefana Ivančića.

Film je rađen u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti i producentske kuće Non-Aligned Films iz Beograda i biće prikazan 21. maja u okviru programa "Cinefondation". Kako je saopšteno iz Filmskog centra Srbije, predsednik žirija ovog uglednog programa je Abas Kiarostami.

U okviru "Cinefondation", programa La Residance, svoj projekat "Against the Day", predstaviće rediteljka iz Beograda, Katarina Stanković.

Na marketu Kanskog festivala, najvažnijem filmskom marketu na svetu, biće prikazana četiri najnovija domaća filma: "Varvari", Ivana Ikića, "Mamula" Milana Todorovića, "Mali Budo", Danila Bećkovića i "Sizif K." Filipa Gajića.

Festival se završava 24. maja svečanom ceremonijom dodele nagrada.

novosti.rs

Pogledajte još