Plastiko, zaleči se!

Mašine koje sebe popravljaju služe da "krpe rupe" u pričama naučne fantastike, ali, naučnici su u stvarnosti uspeli da stvore plastiku koja se sama leči. Do sada su mogle da se poprave samo manje ogrebotine, minijaturne pukotine i rupice na platici, i iako je delovalo kao magija, ipak je bilo veoma ograničeno.

Sve do sada. Nova vrsta plastike koja ima ovaj samopopravljajući sistem može da "zaleči" rupe veličine do 3cm u prečniku i da "zakrpa" bude iste jačine kao plastika koja je pre oštećenja tu postojala.

Ova nova tehnika "lečenja" plastike je u isto vreme i hemijska i mehanička. Istraživači su bili inspirisani ljudskom cirkulacijom kad su stvorili plastiku kroz koju se kreće veoma uzane "vene" kroz koje teče jedna ili dve različite tečnosti - monomeri.

Kad se plastika polomi ili napukne, "vene" se otvaraju i tečnosti koje su u njima se mešaju tvoreći dve hemijske reakcije: jednom se mešavina pretvori u gel, a drugom se stvrdne na gustinu okolne plastike.

Dokle god vene nastavljaju da pumpaju ove tečnosti, plastika raste efektivno stvarajući "ožiljak" na mestu "povrede".

Iako još nismo došli do nivoa upotrebe na svemirskim brodovima, sve su šanse da će ova plastika naći svoju primenu upravo u svemiru.

T.D.

Pogledajte još