„Desant“ na aerodromu Čenej

Novi Sad će još jednom pokazati da je grad koji drži do ekstremnih sportova jer će biti domaćin Padobranskog prvenstva Srbije u disciplini „grupni likovi“, takmičenje će se održati na aerodromu Čenej od 27. do 30. avgusta. 

Turistička organizacija Novog Sada je sufinansijer ove manifestacije, a prošlog meseca je počela saradnju sa Aeroklubom Novi Sad i aerodromom Čenej na razvoju ovog vida turizma (skakanje sa padobranom, razgledanje grada i okoline avionom, privlačenje posetilaca na aeromitinge i prvenstva), kojim se retko koji grad u Srbiji može pohvaliti.
Aerodrom Čenej je dobio i novo ambiciozno rukovodstvo, koje ga renovira i priprema za privlačenje gostiju i davanje različitih vidova usluga u oblasti vazduhoplovstva, padobranstva i obuke pilota. 

- Odlučili smo da startujemo ofanzivnije i padobransko prvenstvo je prvo u nizu planova koje hoćemo da realizujemo kako bismo popularizovali vazduhoplovstvo - priča za „24 sata“ v.d. direktora aerodroma Čenej Rajko Majstorović. 

Kako kaže, to će biti veoma ozbiljno takmičenje od kojeg će posetiocima sigurno zastati dah, jer će im biti omogućeno da besplatno prisustvuju spektaklu i da akrobacije padobranaca vide na velikom video bimu. 

- Očekujemo preko 30 takmičara podeljenih u minimum četiri ekipe koje će praviti grupne likove. To su sve iskusni sportisti novosadskih i beogradskih klubova, a očekujemo da nam se pridruže i pripadnici Vojske Srbije - najavljuje Majstorović i kroz osmeh, kao pravi lokal-patriota, kaže da očekuje sigurnu pobedu Aerokluba Novi Sad.
U četvrtak skokovi počinju u 16 sati. Petak i subota biće pravi takmičarski dani, a skokovi će se izvoditi od 8 do 19.30, a u nedelju, nakon završnih skokova (od 8 do 12.30), u 15 sati biće proglašeni pobednici. 

Skokovi i panoramsko razgledanje za posetioce 

Za sve zainteresovane posetioce organizator prvenstva je za sutra zakazao rekreativni dan, u okviru kojeg će biti izvođeni trenažni skokovi. Ova primamljiva ponuda nalazi se u redovnom cenovniku usluga na aerodromu “Čenej” i dostupna je svim građanima, bez obzira na iskustvo. „Ovo je veoma skup sport, jer je skupo gorivo za avione, tako da je cena jednog trenažnog skoka oko 150 evra. Istu cifru je potrebno izdvojiti i za tročlanu grupu za panoramsko razgledanje grada iz aviona“, precizira Majstorović. 

Krajnji cilj izgradnja betonske piste 

Rukovodstvo aerodroma „Čenej“ veoma ambiciozno je krenulo u revitalizaciju i promociju tog objekta, a kao krajnji cilj sebi je postavilo izgradnju betonske piste i otvaranje aerodroma za komercijalne letove za manje avione do 70 putnika. „Intenzivno se radi na tome, ali je to jedan veoma zahtevan proces zbog veoma kompleksne dokumentacije koju je potrebno pribaviti. Glavno je da do sada nisam naišao ni na jednu političku ili drugu strukturu koja nije raspoložena da podrži ideju“, objašnjava Majstorović.

Svaku ekipu čine četiri, osam ili 16 padobranaca, koji prave „likove“, plus padobranac-snimatelj, koji na kacigi nosi kameru i tokom leta snima figure i predaje ih sudijama na ocenjivanje 

Izvor: 24sata
26. avgust

Pogledajte još