LEPA VEST: Posle 48 sati borbe Kostolac je siguran, a Mlava zaustavljena!

Odbrana Kostolca bila je uspešna u noći između nedelje i ponedeljka. Mlava je stavljena pod kontrolu i više nema opasnosti da će izazvati vanrednu situaciju. Na taj način otklonjena je opasnost po termoelektranu u tom gradu.

- Nakon 48 h borbe s poplavama u reonu Kostolac B, poplave smo stavili pod kontrolu. Imali smo probijanje tri nasipa u južnom delu tog reona u nedelju. Nakon toga smo odlučili da vodu, pošto nismo uspeli da je zaustavimo, preusmerimo u korito Mlave – rekao je načelnik Generalštaba Bratislav Dikić.

Tokom jučerašnjeg dana, takođe, uspostavljeni su zaštitni nasipi u dužini devet kilometara da bi se zaštitila Termoelektrana i kompletna naselja. “Vršili smo pripreme za evakuaciju stanovništva, ali nije evakuisano, jer nije bilo potrebe”, podseti je Dikić.

Trenutno stanje, prema njegovim rečima, je stabilno bez ikakvih problema, a vodostaj Mlave je u opadanju.

Dikić je najavio da će u toku dana i narednih dana biti organizovane osmatračke službe, koje će pratiti situaciju na terenu. Isto tako, još će se ojačati nasipi koliko bude bilo potrebno i pružaće se druga pomoć građanima. “Primenićemo sve mere bezbednosti da sačuvamo Termoelektranu B i sva naseljena mesta”, poručio je Dikić.

On se zahvalio pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i svim građanima koji su učestvovali kao dobrovoljci i pružali maksimalnu pomoć prilikom radova na terenu u poslednja dva tri dana.

Tokom noći Operativni tim, koji je uspostavljen u nedelju, imao je više sastanaka na kojima je analizirana situacija. Merama preusmeravanja voda u staro korito reke odbranjena je uspešno Termoelektrana B, kao i mesto Drmno.

Tokom noći nadomak termoelektrane uspostavljen je i bedem od džakova peska, kao mera predostrožnosti i završeni su nasipi oko preusmeravanja voda u staro korito reke.

Zbog preusmeravanja voda put ka mestu Bradarac je u prekidu, a visoki nasipi postavljeni su duž velikog dela puta.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još