Sava preti Sremu, najkritičnije kod Šida, evakuacija u Bosutu

Kako saznajemo u Bosutu je evakuisano 40 ljudi. Bedemi se ojačavaju i kod Hrtkovaca i Klenka. U rumskoj opštini su mađarski vatrogasci, raspolažu sa šest čamaca i jednim helikopterom.

Ističe se i da se trenutno obezbeđuju naselja Bosut, Višnjićevo i Rača, a da bi mogli biti ugroženi i delovi Morovića, Adaševaca i Kuzmina.

Navodi se i da vodostaj Save, izmeren u 10 časova, pokazuje dalje opadanje nivoa ove reke i iznosi 802 cm.

Potpredsednik pokrajinske vlade i komandant pokrajinskog Štaba za vanredne situacije Goran Ješić izjavio je sinoć da je osnovni cilj da se obezbedi odbrana od poplave na potezu Kuzmin-Bosut, u suprotnom će biti srušeno sve što je urađeno na odbrani Sremske Mitrovice.

Ješić je na konferenciji za novinare kazao da je neophodno da se taj potez odbrani na sve načine i da je sva mehanizacija usmerena na taj potez.

On je istakao da se nastavlja i sa odbranom drugih naseljenih mesta u Sremu.

"U Mitrovici smo se odbranili sa čeonog dela uz pomoć 760.000 džakova sa peskom, ali sada preti opasnost dolaska vode sa druge strane jer se probijanjem brane na dva mesta u Hrvatskoj voda izlila u šume i dolazi sa zadnje strane, što je najteže odbraniti i zbog toga je neophodno postaviti nasip na delu Bosut-Kuzmin kako bi se ta voda iz šume zaustavila", rekao je Ješić.

On je napomenuo da je Sremska Mitrovica odbranjena od najvećeg izmerenog vodostaja u istoriji, ali je je rekao da je apsurd da Mitrovica padne od vode koja dolazi sa zadnje strane.
Mokrinski volonteri u Sremskoj Mitrovici

Proteklih dana, u više nego teškoj situaciji koja je zadesila Srbiju, i mesna zajednica Mokrin priključila se humanitarnoj akciji pomoći najugroženijima u nezapamćenim poplavama. U noći između subote i nedelje Mokrinčani su se samoinicijativno organizovali i pritekli u pomoć Mitrovčanima na izgradnji nasipa.

Mokrinčani su pumpu za ispumpavanje vode, koja je bila angažovana na ulicama tog mesta, hitno uputili u najugroženije delove Srbije.

Kako saznajemo, u saradnji sa Crvenim krstom, danas je, treći dan za redom, iz Mokrina upućena humanitarna pomoć u hrani, odeći, obući. I meštani Mokrina, koji su i sami imali problema zbog obilnih kiša, ali na sreću u mnogo manjoj meri, svojim zalaganjem i humanošću pokušavaju da ublaže probleme ljudi iz najugroženijih krajeva Srbije.

Ješić je rekao da je u šumama površine 12.000 hektara trenutno stampedo divljači koja beži u krdima od vode koja nadilazi.

Komandant pokrajinskog Štaba za vanredne situacije je posebno naglasio da je Pokrajinski štab danas tokom jučerašnjeg dana naložio evakuaciju četiri naseljenja mesta u opštini Šid i dva u opštini Sremska Mitrovica.

Istakavši da je Sremska Mitrovica ispoštovala taj nalog i preventivno evakuisala Sremsku Raču, dok lokalna samouprava Šida osim Jamene nije sprovela evakuaciju nijednog drugog mesta.

"Apelujem da se iz Adaševca, Morovića, Vašice i Višnjićeva evakuišu žene deca stari i nemoćni jer je preko noći teško graditi nasipe i to nije moja politička odluka, već odluka stručnih ljudi", rekao je Ješić dodajući da će o toj odluci obavestiti načelnika sektora za vanredne situacije Predraga Marića.

Sve gradske službe u Sremskoj Mitrovici rade normalno i bez ikakvih problema, uprkos vanrednom stanju i odbrani od poplava, saopštio je danas gradonačelnik Branislav Nedimović.

JKP Vodovod je potvrdio da sve njihove službe normalno rade i da je voda ispravna za piće, naveo je Nedimović u saopštenju i dodao da je snabdevanje strujom u gradu takođe normalno.

Gradski Uslužni centar radi uobičajeno, javna preduzeća grada obavljaju svoje delatnosti normalno, JKP Komunalije pored vanrednih poslova u potpunosti izvršava i svoje redovne poslove vezane za održavanje grada, naveo je gradonačelnik.

Dodao je da sve apoteke ustanove Apoteka "Sremska Mitrovca" u gradu i na selima rade po ustaljenom radnom vremenu, a snabdevanje lekovima je normalno.

Izvor: Beta, RTV

Pogledajte još