SRBIJA NA DLANU: Beogradska avantura spremno čeka nove ljubitelje prirode

BEOGRADSKA BAJKA USRED LETA

Obično u milionski grad dođete da biste uživali u čarima urbanog života, ali kada taj grad leži na ušću dveju velikih reka i u podnožju planina, onda vam se otvaraju i neka druga vrata – ona ka aktivnijem odmoru. Beograd vam nudi više od pozorišta i klubova – pravu aktivnu zabavu, samo ako to želite, a leto je definitivno sezona kada to svi želimo. Pa da počnemo sa davanjem ideja!

BICIKLIZAM

Biciklizam je jedan od savremenih sportova koji je u Beogradu među prvima stekao veću poplularnost. Za njega je u prvo vreme usvojen francuski naziv "velosipedski sport", što govori da je u ove krajeve prenesen iz zapadnih zemalja. Krajem 1884, osnovano je Prvo srpsko velosipedsko društvo, čime je srpska prestonica jedan od pionira biciklizma u ovom delu sveta. Danas se uređenjem Savskog keja i amfiteatra pruža mogućnost da se bickl vozi neometano duž Save, a u Beogradu se ukrštaju i dve EuroVelo staze, ona Dunavska broj šest, i tura evropskih prestonica sever-jug, koja nosi broj 11.

KAJAK

Već pomenuti savršen geografski položaj Beograda na dve reke, što ima malo gradova na svetu, pruža neverovatno povoljne predispozicije za sportove na vodi. Jedan od njih je i kajak. U poslednje vreme, popularna je istorijska i avanturistička kajak vožnja, koja vas vodi u predele zaštićenog prirodnog blaga Beograda – Ratnog ostrva, gde je moguće videti brojne retke ptice po kojima je Lido poznat. Pored šetnji gradskim ulicama, poznatog beogradskog noćnog života i ostalih atraktivnih aktivnosti, moguće je otići i na trosatno razledanje Beograda s reke. Postoji i opcija posmatranja šest mostova na Savi.

SLOBODNO PENJANJE

Sve je popularnije i slobodno penjanje, koje omogućava i udare adrenalina i angažovanje mišića celog tela. Najbolje mesto za ovaj vid sporta je Košutnjak. Mesto na Košutnjaku odakle je sve počelo jeste vežbalište V1, koje je pružalo i pruža odlične uslove za razvoj tehnike nogu, previsne tehnike i tehničkog penjanja. Deceniju kasnije, penjanje se proširilo i na V2, gde su ozbiljniji i teži previsi dobili prve ocene. Ubrzo posle V2, stvoreno je i V3 na stenama zatvorenog kamenoloma. Beogradske stene su krečnjačkog tipa i većina (V1 i V3) predstavlja morski krednikrečni sprud Panonskoga mora i kao takve su zaštićene zakonom. Stena V2 je nastala radom kamenoloma i nešto je mekša i trošnija, zato se mora penjati uz oprez! Trenutno postoji preko 45 smerova. Njihova visina je od šest do 16 metara i težina od 2 do 8 a. Penjanje je moguće tokom cele godine, osim po izuzetno hladnim zimskim danima. Stena V2 zbog plafona koji ga natkriva omogućava penjanja i po padavinama.

STAND UP PADDLE BOARD (SUP)

Vodena tura na SUP dasci uključuje uzbuđenje i lakoću veslanja SUP na Dunavu, a opet istražujući prelepo Veliko ratno ostrvo. To je savršen način da se otkrije više o prirodnom bogatstvu ove oaze ili jednostavno da se nauči i praktikuje odgovarajuća tehnika SUP daske.

PLANINARENJE NA AVALI I KOSMAJU

Beograd je grad koji leži ispod dve planine, Avale i Kosmaja, što daje mogućnost da se u srpskoj prestonici bavite i planinarenjem i trekingom! Avala je planina bogate istorije: po nekim podacima, nekada je bila vulkan (davno ugašen, bez brige), a na njoj ima ostataka rudnika iz antičkog i srednjovekovnog doba, a nekada je na vrhu bio i srpski srednjovekovni grad Žrnov, kasnije turska tvrđava Havala, koju je, nažalost, kralj Aleksandar I uništio da bi napravio Spomenik Neznanom junaku. Godine 1859. knjaz Miloš je naredio da se Avala ošanči i da se zabrani seča šume. Još od 1891. Avala je izletnička park-šuma, a od 1936. nacionalni park. Otkako je ponovo sazidan srušeni Avalski toranj, izletnika koji pešače sve je više! Pešačke ture, planinski biciklizam, planinsko trčanje i takmičenja u orijentiringu samo su neke od aktivnosti na Avali. Kosmaj je još jedna planina gde je moguće baviti se svim ovim sportovima, i on je mesto koje Beograđani često biraju za svoje dnevne izlete. Kosmaj je uglavnom prekriven bukovom i hrastovom šumom, ponegde četinarima, a na padinama Kosmaja koje se spuštaju ka Sopotu kroz šumu postoje jasno ugažene staze i bez problema se mogu koristiti za šetnje. Takođe, duž puta koji vodi ka vrhu, na nekoliko mesta postavljena su odmarališta s drvenim klupama i
stolovima, a postoje i igrališta za decu. Preporučujemo pešačku turu do manastira Tresje i spektakularnog socijalističkog spomenika partizanima u obliku zvezde ili iskre. Na Kosmaju je moguće baviti se i jahanjem.

ADA CIGANLIJA

Ime za sve avanture u Beogradu je Ada Ciganlija. Da bi iskoristila svoju centralnu lokaciju, tokom proteklih nekoliko decenija, pretvorena je u izuzetno popularnu rekreativnu zonu, koja je najznačajnija po svojim plažama i sportskim objektima, i ona u letnjoj sezoni broji preko 100.000 posetilaca dnevno i do 300.000 posetilaca preko vikenda. Zbog svoje popularnosti, Ada Ciganlija se obično naziva "Morem Beograda", a to je i zvanično prihvaćeno kao reklamni slogan 2008. godine, što je i stilizovano kao More BeogrADA. Pored sportskih objekata, Sava ima pažljivo nadgledano, ograđeno dečje kupalište. Ada Ciganlija poseduje visoku sportsku osmatračnicu i hotel "Jezero" na ulazu. Severna ivica ostrva je obložena pratećim plivajućim baržama, ili kućama na vodi u vlasništvu mnogih stanovnika Beograda i vikend-naseljima, s obzirom na izuzetno tiho i zeleno okruženje poluostrva. Tu su tereni za odbojku na pesku, akva-soker, bandžidžamp, veštačka stena i pejntbol. Pored toga, Beograđani dolaze ovde da uživaju i u ribolovnim izletištima i roštilju. Sa plaže se pruža spektakularan pogled na centralni deo Beograda, a poznato je da su zalasci sunca posebno lepi kada se gledaju odavde.

Kroz projekat Srbija na dlanu, redakcija nadlanu.com portala će do kraja leta predstaviti i ispratiti zanimljiva dešavanja i sugerisati šta posetiti u Beogradu i Novom Sadu, u našim banjama i na našim planinama. Sve na jednom mestu možete pogledati ovde.

Pokrovitelj beogradskog serijala je Ada Mall Shopping Center.

Autor: Žikica Milošević
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još