VODOSTAJI SAVE I DUNAVA ISPOD NISKIH PLOVIDBENIH NIVOA: 2022. godina jedna od deset najsušnijih u proteklih osam decenija

- Od početka avgusta, reke Sava i Dunav nalaze se ispod niskih plovidbenih nivoa, ali nisu na minimalnim istorijskim vrednostima - rekla je Jelena Jerinić, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RMHZ).

Jerinić je za Tanjug navela da je ova godina jedna od deset najsušnijih u proteklih osam decenija, zbog čega hidrološka situacija Dunava i Save nije najpovoljnija.

Upkos tome, Sava i Dunav su plovni sve vreme i sve kritične tačke su rešene.

- Naše ministarstvo se pobrinulo da Sava i Dunav budu plovni sve vreme, s te strane nema kritičnih tačaka. I ako ih ima, tu su bageri koji kopaju dno i osposobljavaju te delove da budu plovni - kazala je Jerinić.

Navela je i da su male reke na biološkom minimumu, što loše utiče na biljni i životinjski svet, jer je dugo nizak vodostaj, a temperature vode su mesecima iznad srednjih vrednosti.

- Sad je temperatura vode oko 26 stepeni, a bila je 29 do prošle nedelje. Sve to utiče na manjak kiseonika u vodi, što ugrožava biljni i životinjski svet i zato apelujemo na pecaroše da ne pecaju u ovom periodu, nego da sačekaju da se poboljša hidrološka situacija - izjavila je Jerinić.

Navela je da u ovom periodu nastupa povoljniji period za reke, jer će doći do promene vremena, pa se očekuje se da će pasti između 40 i 70 litara kiše za nekoliko dana.

- Nadam se da ćemo moći da kažemo na kraju avgusta i početkom septembra da nam se hidrološka situacija znatno popravila i da smo izašli iz tih niskih plovidbenih nivoa - rekla je Jerinić.

Izvor: Blic.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još