Televizijski mrak dan drugi: Ko je dozvolio cenzuru i zašto još nije ukinuta?

I dalje nema programa, i dalje su mnogi uskraćeni za vesti iz drugih, bivših Republika, posebno oni koji se ne koriste internetom, a takvih je u ovoj zemlji zaista mnogo. U jučerašnjem tekstu smo postavili pitanje o moralnosti, etici, i da li je nekome dozvoljeno da samovoljno tumači zakone i propise, gde smo videli kako su gnevni gledaoci osuli drvlje i kamenje po kablovskim operaterima i emiterima.

TEKST MOŽETE POGLEDATI OVDE: Televizijski mrak: U vreme trajanja Dana žalosti ukinuti skoro svi strani kablovski kanali

Televizijski mrak: U vreme trajanja Dana žalosti ukinuti skoro svi strani kablovski kanali - See more at: /pocetna/aktuelno/drustvo/Televizijski-mrak-U-vreme-trajanja-Dana-zalosti-ukinuti-skoro-svi-strani-kablovski-kanali.a-235969.295.html#sthash.rKgWMNn0.dpuf

Televizijski mrak: U vreme trajanja Dana žalosti ukinuti skoro svi strani kablovski kanali - See more at: /pocetna/aktuelno/drustvo/Televizijski-mrak-U-vreme-trajanja-Dana-zalosti-ukinuti-skoro-svi-strani-kablovski-kanali.a-235969.295.html#sthash.rKgWMNn0.dpuf
Televizijski mrak: U vreme trajanja Dana žalosti ukinuti skoro svi strani kablovski kanali - See more at: /pocetna/aktuelno/drustvo/Televizijski-mrak-U-vreme-trajanja-Dana-zalosti-ukinuti-skoro-svi-strani-kablovski-kanali.a-235969.295.html#sthash.rKgWMNn0.dpuf

Ali, da li je njihov čin proizašao iz straha da ne pogreše i na taj način ne prekrše neki od nepisanih kodeksa RRA? Naravno, održati posao u ovoj zemlji je ravan alpinističkom pokušaju da se osvoji Kilimandžaro, te je razlog za postojanje straha opravdan. Još kada se na to doda jučerašnja izjava Gorana Karadžića, zamenika predsednika saveta RRA, koji daje i svoj lični stav, vrlo jasno i naglašeno, opravdano se javlja sumnja ko je nalogodavac isključenja stranih programa.

Goran Karadžić, zamenik
predsednika saveta RRA

“Zvaničan proglas ne postoji. Ništa nije nikome naređeno. Juče smo kontaktirali sa kablovskim operaterima i predložili im zakon koji tretira stvari vezane za dan žalosti. Kablovski operateri su postupili u skladu sa zakonom. Na osnovu svoje savesti oni su ovoga puta odlučili da urade nešto više. Ovo je tragedija neverovatnih razmera i kablovski operateri odlučili su, sa punim pravom, da ukinu ove kanale" – istakao je Goran Karadžić, zamenik predsednika saveta RRA, koji je odlučio i da pošalje poruku svima onima koji se žale na nedostatak kanala koje mesečno plaćaju. – "Operatori su kompanije iz Srbije i za njih važi dan žalosti. Mislim da su postupili dobro, i da gledaoci koji se bune treba da shvate da u svom životu ponekad i mogu da se odreknu zabavnih programa na koje su navikli. Neki ljudi su izgubili sve, pa pojedinci mogu i da izgube tri dana omiljenog kanala" – rekao je on.

Nakon ovakvog stava, gledaoci, koji plaćaju da bi gledali program putem kablovskih operatera, (ovde ne računamoTV pretplatu) odlučili da uzmu stvar u svoje ruke. Na blogu pticek.com, pojavilo se obaveštenje šta i kako uraditi ako ste nezadovoljni odlukom vašeg kablovskog operatera da vam ukine programe. Dostupan je i formular u koji samo treba da upišete svoje podatke i pošaljete ga na pravu adresu.

“Tretirajte ovaj tekst kao model, i napišite podatke koje se odnose na Vas, Vašeg operatera, Vašem broju ugovora i slično. Koleginica napominje: Ukoliko su vam kablovski operateri ukinuli zabavne kanale, možete se žaliti jer nemaju zakonskog osnova za to. Delim besplatno pravnu pomoć u vidu mail-a. Prethodno samo proverite za koju delatnost je vaš operater registrovan da slučajno ne ispadne da je i emiter. Pretragu možete izvršiti na sajtu APR-a tako što ćete nakon pretrage po matičnom broju ili imenu kliknuti na Poslovni podaci, i pogledati šta piše u rubrici Pretežna delatnost. Model dopisa možete preuzeti odavde: pismo kablovskim operaterima.”

Pritisnuti sa svih strana, oglasili su se i predstavnici udruženja novinara UNS, jer, niko ne pamti da se ovako nešto dogodilo, da smo ostali uskraćeni za informacije na ovakav način. Cenzura nikada nije bila ovako obimna, a svi smo svesni njenog postojanja. Prenosimo vam njihov dopis u celosti.

UNS: Operateri da vrate isključene kanale u sistem

Udruženje novinara Srbije (UNS) je zaprepašćeno odlukom kablovskih ditributera da prekinu emitovanje mnogih televizijskih programa. UNS je zabrinut zbog viška revnosti kablovskih operatera, koji su proizvoljno tumačeći odluku RRA o prilagođavanju programa Danu žalosti, svojevoljno građanima Srbije uskratili televizijske programe, koji nikako ne može kriti uputstvo RRA povodom Dana žalosti.

UNS zahteva od kablovskih distributera da poštuju ugovorene obaveze koje imaju sa građanima Srbije, i vrate u sistem kanale koje su isključili a od nadležnih antimonopolskih institucija traži hitno reagovanje i odlučivanje o zloupotrebi monopolskog položaja i kartelskog udruživanja kablovskih distributera.

UNS zahteva od kablovskih distributera da obračunaju zakinuti novac koji su, kršenjem ugovora sa korisnicima njihovih usluga, protivpravno stekli, da ga vrate građanima ili, ukoliko to korisnici prihvataju, uplate kao humanitarnu pomoć za ugrožene poplavama.

UNS pita Vladu Republike Srbije da li će, i na koji način, reagovati zbog kršenja Zakona o javnom informisanju kojim je građanima Republike Srbije ovakvom odlukom operatera uskraćeno pravo na informisanje i uvedena cenzura.

Još uvek je mrak na mestima gde bi trebali da budu strani kanali. Povratne reakcije još uvek nema. Da li smo zaista došli u vreme kada moramo da se borimo za pravo na informaciju? Jer, ne radi se samo o ukidanju zabavnih programa, već gotovo svih programa, od kojih mnogi nisu zabavnog karaktera. Kako beše slogan javnog servisa? "Vaše pravo da znate sve..." Upravo tako, naše pravo.

M.G.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.