RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Zbog previše vremena provedenog ispred ekrana, deca su u većem riziku od depresije, anksioznosti i agresije

Kanadski istraživači kažu da postoji "nedostatak konsenzusa" o tome da li previše vremena provedenog ispred ekrana ima štetan efekat na decu. Ipak, nakon što su pregledali 87 starih studija na tu temu, koje su obuhvatale oko 160.000 dece, procenili su da podaci ukazuju na to da se radi o navici koja loše utiče na njihovo ponašanje.

Analiza je pokazala da je veća verovatnoća da će deca koja provode više vremena ispred ekrana, pokazati internalizirajuće ponašanje, poput anksioznosti ili depresije. Takođe je verovatnije da će patiti od napada agresije ili nepažnje, dva znaka eksternalizirajućeg ponašanja.

Glavna autorka dr Šeri Madigan i kolege primetili su da samo vreme pred ekranom možda čak i nije okidač za probleme u ponašanju. Umesto toga, gledanje neprikladnog ili nasilnog sadržaja moglo bi da dovede do agresivnog ponašanja, dok povlačenje iz društva ili poremećaji sna mogu da izazovu nemir i depresiju.

Globalne smernice ukazuju na to da bi deca mlađa od dve godine trebalo u potpunosti da izbegavaju ekrane, dok bi deca starosti od dve do pet godina trebalo da provode manje od jednog sata dnevno pred ekranima.

Ovo istraživanje objavljeno je u naučnom časopisu "JAMA Psychiatry".

Kritičari ove studije smatraju da se pogrešno tvrdi da je statistička važnost ukupnog rezultata na bilo koji način informativna. Kažu da studija pokazuje samo jedan odsto "varijabilnosti psihosocijalnih problema u korelaciji sa različitim oblicima vremena provedenih ispred ekrana".

Profesor Rasel Viner, bivši predsednik "Royal College of Paediatrics and Child Health", rekao je da je ovo "veoma složeno područje i pojednostavljeni zaključci da vreme provedeno ispred ekrana dovodi do problema nisu opravdani".

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još