Korisno: Sir duže traje uz kocku šećera, a hleb umotan u običnu krpu

Drveni nameštaj redovno prebrišite suvom krpom kako biste skinuli prašinu i dvaput godišnje ga istrljajte lanenim uljem. To je samo jedan od trikova za produžavanje veka trajanja nameštaja kojima su se služile naše bake. Ti pomalo zaboravljeni načini održavanja kuće danas se zbog recesije vraćaju u modu, a pridružili su im se i neki novi. Naravno, najviše pažnje treba posvetiti predmetima koje smo pri kupovini pomno birali ili skupo platili.

Na primer., ako želite da nameštaj od bambusa ili ratana izgleda kao nov, operite ga u slanoj vodi i zatim mu vratite sjaj koristeći sredstvo za glancanje parketa. Predmete od pruća i šiblja (od kojih su često napravljene korpe za bacanje prljavog veša) duže će trajati ako ih povremeno očistite krpicom namočenom u mleko i zatim istrljate lanenim uljem, ako je predmet lakiran. Sprečite da vam zavese izbele na suncu tako što ćete redovno tokom jarkih sunčanih dana spuštati roletne.

Prebacite preko kauča prekrivač koji će ga štititi od prašine i nečistoće. Ako vam se ta ideja ne sviđa, redovno usisavajte kauč i nemojte da dopustite kućnim ljubimcima da leže na njemu. Nakupljanje prašine vremenom će dovesti do toga da tkanina izgubi prvobitnu boju i izgleda pomalo masno. To možete da sprečite redovitim održavanjem. Tepisi mogu da potraju i do deset godina duže ako se ukućani i gosti izuvaju tokom ulaska u kuću. Nečistoća koja ispada sa cipela uvlači se u gusto tkanje tepiha pa s vremenom “troši” njegovu boju i vlakna poput šmirgle. Tokom kuvanja obvezno uključite aspirator jer u pari koja se širi ima i masnih čestica koje se “lepe” za tepih i nameštaj, a ta masnoća još više privlači prašinu.

Od svih uređaja bele tehnike u domaćinstvu najbrže se istroše vešmašine. Kako biste usporili taj proces, nemojte ih pretrpavati vešom pri pranju. Proverite “sedi” li mašina ravno na podu jer ako je nepravilno postavljena, brže će se pokvariti usled stalnog centrifugiranja. Pročistite mašinu sredstvima protiv kamenca dva puta godišnje. Ali, bez obzira na to kako dobro pazili na nju, nemojte prati baš sve. Grudnjake perite na ruke jer se u mašini mogu pomeriti i žice pa će grudnjak da izgubi oblik.

Kišobran

Nemojte ga tresti i dirati dok je mokar da se ne izobliči. Uvek ga sušite otvorenog.

Baterije

Baterije na laptopu, telefonu i mobilnom slabe ako ih ostavljate da se prepune. Isključite ih.

Ledena voda za svežinu povrća

Spustite li temperaturu u frižideru ispod pet stepeni, možete produžiti vek trajanja mlečnih proizvoda kao što su jogurt, pavlaka i sirevi za 25 odsto jer će niža temperatura usporiti razvoj bakterija.

Kad ih otvorite, a ne potrošite do kraja, držite proizvode u poklopljenim posudama. Tvrdi sir najbolje je čuvati pod staklenim zvonom ili zamotan u pamučnu ili lanenu krpu, a za meki sir najprikladnija je aluminijumska folija. Da sir ne bi “napala“ plesan, potrebno je da ga čuvate sa kockicom šećera. Unapred isplanirajte šta ćete i kada da pripremate za jelo kako vam namirnice u frižideru ne bi propale. Ono što ne stignete da skuvate, smrznite na vreme. Fižider nemojte nikada da pretrpavate jer neće dobro da hladi. Takođe, ne stavljajte u frižider zagrejana jela, čak ni mlaka, jer to stvara kondenzaciju koja nije dobra za njegov rad. Ako se povrće i voće malo smežura, nemojte da ga odmah bacite. Ne mora da znači da u njemu više nema hranjivih materija jer su vitamini tada samo jače koncentrisani.

Oljuštite smežuranu koru, ako vam se ne sviđa, i iskoristite ostatak voća. Uvenulu šargarepu i peršun ne bacajte nego ih potopite u ledeno hladnu vodu na jedan sat i to će ih malo osvežiti. Povrće ne perite odmah pošto ste ga kupili nego neposredno pre korišćenja jer voda pospešuje razvoj plesni pa time i brže propadanje.

U frižideru čuvajte i ulja dobijena od orašastih plodova poput susamovog, a maslinovo ulje dovoljno da ga čuvate na tamnom i suvom mestu. Hlebu nije potrebno ni to - najduže ćezadržati svežinu ako se čuva zamotan u pamučnu ili lanenu krpu u posebnoj drvenoj kutiji.

Beli i crni Luk

Mogu trajati i do šest meseci ako ih čuvate u najlon kesama. Vežite čvor iznad svakog luka i obesite ih na hladnom i suvom, dalje od drugih namirnica.

Banane što dalje

Ne držite banane i jabuke blizu drugog voća jer podstiču brže truljenje. Povezane u svežanj banane se brže kvare. Razdvojite ih nakon kupovine i trajaće duplo duže.

Bobičasto voće

Pošto se brzo kvari, odmah uklonite bobice koje su već malo trule. Ostale potopite u toplu vodu na 30-ak sekundi kako biste isprali spore plesni sa zdravih bobica.

Pogledajte još