fbpx

Tragedija u psihijatrijskoj bolnici: Pacijent stradao u tuči

Incident se desio 5. maja na prijemnom muškom odeljenju bolnice u Gornjoj Toponici.

Povređeni V.V. je odmah prebačen na neurohirurgiju u KC Niš gde je konstatovano akutno krvarenje na mozgu. Zadržan je na lečenju ali je posle 18 dana preminuo 23.maja.

Načelnik Prijemnog odeljenja dr Zoran Svetozarević kaže da je do koškanja između pacijenata došlo spontano i da je D.I. koji je mlađi i jači odgurnuo V.V. koji je udario glavu u dovratak sobnih vrata.

Nakon što je V.V. preminuo 23.maja, nadležni na Klinici za Neurohirugiju obavestili su policiju. Telo je upućeno na obdukciju radi utvrđivanja da li je povreda koja je izazvala smrt direktno posledica pada. Po okončanju obdukcije, o daljim potezima i utvrđivanju da li postoje elementi krivičnog dela, odlučiće Više tužilaštvo u Nišu.

"Incident se desio oko 7 časova izjutra, po završetku noćne smene. Oni su se pokoškali na kratko, to je trajalo sekund dva, nakon čega su dežurni tehničari odmah dotrrčali i razdvojili ih. V.V. je imao manju posekotinu na slepoočnom delu i nije izgledalo kao da će se javiti neke teže posledice. Dežurni lekar mu je dao terapiju, snimili smo ga odmah i utvrdili da nema preloma. Bio je dezorijentisan ali se posle infuzije stanje malo popravilo. Preventivno je prebačen na neurohirurgiju gde je zadržan na lečenju"
, kaže dr Svetozarević.

On objašnjava da je V.V. je primljen zbog izrazitog nemira i agresivnosti 5.maja jer je dan ranije je napao suprugu koju je hteo da udavi pa je u pratnji policije doveden u bolnicu.

Konstatovan je dementni sindrom kao i da je izrazito dezorijentisan. Pacijent D.I. je u bolnici od marta meseca zbog shizofrene psihoze.

"Na prijemno odeljenje uglavnom dolaze pacijenti u pogoršanom psihičkom stanju, u pratni policije koji zbog bolesti i ponašanja predstavljaju opasnost po druge i okolinu. Oni su pod stalnom terapijom i nadzorom. Nema propusta dežurnog osoblja jer se radilo o impulsivnoj reakciji koja je trajala bukvalno sekundu. Čim su tehničari videli da je D.I. odgornuo V.V. Oni su ih razdvojili. Incident nije prijavljen policiji jer nismo shvatili da će se povrede iskomplikovati i da će dobiti teže posledice", navodi dr Svetotzarević.

I direktorka dr Albina Stanojević se slaže da niej bilo propusta u radu medicinskog osoblja.

"Naš medicinski kadar se zalaže da adekvatno radi u postojećim uslovima. Na odeljenjima su grupe od 40 do 80 pacijenata na koje dolazi jedan ili najviše dva tehničara. Tražili smo povećanje broja tehničara od Ministarstva više puta ali nam nije odobreno. Pacijenti su pod terapijom ali dozali do koškanja i gurkanja povremeno. Nekada umeju da budu i veoma agresivni, da lome i uništavaju inventar zbog čega smo probnuđeni da zovemo i interventnu ekipu policije", kaže dr Stanojević.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.