Mark Zakerberg pozvan pred sud u Iranu

Jedan sudija s juga Irana naložio je osnivaču i izvršnom direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu da se pojavi pred njegovim sudom kako bi odgovorio na optužbe nekih Iranaca da aplikacije u vlasništvu Fejsbuka – Instagram i WhatsApp – krše njihovu privatnost, saopštila je danas iranska agencija ISNA.

Ova agencija je citirala je i Ruholaha Momena Nasaba, jednog od šefova paramilitarne organizacije Basidž, koji tvrdi da je sudija naložio i blokadu pomenute dve aplikacije, prenosi AP.

Jedan drugi iranski sud je prošle nedelje naložio blokadu Instagrama zbog kršenja privatnosti. Korsinici u Teheranu su, međutim, danas u podne još uvek imali pristup i Instagramu i WhatsAppu. U Iranu se uopšte ponekad dešava da se proglasi blokada nekih sajtova i internet aplikacija, a da oni ipak ostanu operativni.

U ovoj zemlji su, inače, zabranjeni Fejsbuk, Tviter i Jutjub, ali su neki visoki rukovodioci, kao što je ministar spoljnih poslova Džavad Zarif, aktivni na Tviteru, dok iranska omladina i tehnički potkovani pojedinci koriste posredničke (“proksi”) servere ili pribegavaju drugim sredstvima da bi zaobišli kontrolu.

Administracija umerenog iranskog predsednika Hasana Rohanija se protivi ukidanju sajtova i aplikacija pre nego što budu kreirane lokalne alternative.

- Trebalo bi da u sajber svetu vidimo jednu mogućnost. Zašto smo tako nesigurni? Zašto ne verujemo svojoj omladini? – izjavio je prošle nedelje, prema navodima zvanične agencije IRNA, predsednik Rohani, koga tvrdokorni islamisti optužuju za neuspeh u sprečavanju širenja onoga što nazivaju “dekadentnom zapadnom kulturom”.

izvor: telegraf

Pogledajte još