Pajtić: DS nije stabilna, potrebna je promena

Zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić kaže da se za predsednika stranke kandidovao zbog toga što DS već više godina ne predstavlja društvenu i političku avangardu i zato što želi da spreči njenu "SPO-izaciju".
"Ako DS nije stranka koja postavlja standard vladavine prava, izgradnje nezavisnih institucija, ekonomskog i opšteg društvenog razvoja, druge političke organizacije nemaju kapacitet da to učine", rekao je Pajtić u intervjuu za "Danas" uoči Izborne skupštine DS koja će se održati 31. maja.

On ukazuje i da se stranka od 18. januara, kada je bila sednica GO i kada je praktično podržao lidera Dragana Đilasa, u međuvremenu nije stabilizovala, da joj je potrebna promena, kao i da to misli i traži značajna većina članova.

Pajtić smatra i da je DS danas u težoj situaciji nego ikada u svojoj istoriji, i navodi da on ima jasan plan kako prevazići postojeće stanje, a taj plan obuhvata formiranje demokratskog bloka političkih stranaka, NVO, sindikata, udružženja poljoprivrednika, intelektualaca i javnih ličnosti koje imaju hrabrosti i znanja da budu alternativa režimu u Srbiji.

"Nakon toga, formiraćemo vladu u senci, jer nam nije namera samo da kritikujemo, već i da nudimo konkretna rešenja u svim oblastima, od ekonomije do zdravstva i prosvete", objašnjava Pajtić.

On kaže i da Djilasa niko ne smenjuje, jer su u izbornom procesu svi kandidati ravnopravni, a da je osnovni kvalitet DS upravo to što svako ima pravo da kandiduje program i ideje na stranačkim izborima.

Pajtić smatra i da jedino DS može stati na put, kako je ocenio, "antievropskom ponašanju" aktuelne vlasti.

"Danas se dešava da predsednik Vlade naređuje parlamentarcima gde će se umivati i koliko će raditi. Većina medija u Srbiji se utrkuje u povlađivanju vladajućem režimu. Politički protivnici bivaju izloženi fizičkom nasilju i progonu. Jedini sam član sadašnjeg užeg Predsedništva DS koji je i u vreme Zorana Đinđića bio član Predsedništva. Zbog toga osećam veliku odgovornost da učinim sve da se spreči „SPO-izacija“ Demokratske stranke", kažže Pajtić.

Na pitanje da li će ukoliko postane predsednik DS, sa SNS u Vojvodini pokušati da sarađuje, Pajtić kaže da će DS ostati čvrsta opozicija vlasti, za koju ocenjuje da nema sposobnost da unapredi ekonomiju, privuče investitore i obezbedi osnovne demokratske tekovine kao što je sloboda medija.

Izvor: Blic

Pogledajte još