OZBILJNE POSLEDICE KORONE NA EKONOMIJU: Pandemija će dovesti u pitanje brojna radna mesta

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković izjavio je da je epidemija koronavirusa promenila i politiku i ekonomiju i socijalne odnose i postojeće trendove stavila u veliko iskušenje.

- Pandemija će sigurno, kao i kriza ponude i potražnje dovesti u pitanje brojna radna mesta, učiniće da autoritarne tendencije u društvu budu naglašenije, ali će biti pitanje šta će biti sudbina procesa rada i kakve promene možemo očekivati u strukturi zaposlenih i promene za građane - rekao je Stojiljković uoči početka Sabora politikologa.

Komentarišući položaj radnika posle pandemije, Stojiljković je rekao kako očekuje da će doći do nove krize i fleksibilizacije radnih odnosa, ako se ne bude povezala zaštita radnih mesta sa pravima za sve radno angažovane i zaštitom za sve socijalne kategorije.

Profesor FPN Dušan Pavlović ukazao je da su najveće promene došle u ekonomskoj sferi i sferi socijalnih odnosa.

- Ekonomija ne može više da funkcioniše u onom kapacitetu u kojem je funkcionisala radnije, a to ima posledice na socijalnu politiku, zato što ne možete da generišete državne prihode kojima možete da finansirate socijalne programe, a to ima posledica po političke odnose - rekao je Pavlović.

On je ocenio da će to dovesti do nove distribucije moći.

- Očigledno je da u nekim zemljama postoji veliko raspoloženje da se narod podigne protiv vlasti optužujući je za sve veću kontrolu. Moguće je da, ukoliko vlast ne bude reagovala adekvatno, oni još više ojačaju - rekao je Pavlović.

On je ukazao da do sada ti pokreti završavaju sve na nivou protesta, osim u SAD, gde je došlo do ozbiljnih sukoba demonstranata i vlasti, gde su umešani i dodatni faktori – poput rasnog faktora, dok u Evropi i Aziji trendovi nisu destabilišući, što ne mora da znači da će takvi i ostati.

Sabor politikologa ove godine se održava na Fakultetu političkih nauka, a ovogodišnja tema je "Političke posledice pandemije".

Izvor: Fonet
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još