Danas: Slovenija u poseti Srbiji

Predsedniku Slovenije, sa kojim dolazi i privredna delegacija, najpre će biti priredjen svečani doček ispred Palate Srbija, nakon čega će uslediti tet-a-tet razgovor predsednika Nikolića i Pahora, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Zatim će biti održani razgovori državnih delegacija Srbije i Slovenije, a potom će predsednici Nikolić i Pahor potpisati Političku deklaraciju.

Predsednik Pahor će se sutra sastati i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Najavljeno je da će slovenački predsednik u toku popodneva položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Ambasador Slovenije u Beogradu Franc But, činjenica da Pahor dolazi u bilateralnu posetu Srbiji, prvu te vrste od 1991. godine, svedoči o odličnim odnosima dveju zemalja. Pahor je, naime, bio u radnoj poseti u Srbiji u maju prošle godine, a Nikolić je posetio Sloveniju u julu prošle godine. Kako je najavljeno iz Narodne skupštine, Pahor će danas razgovarati i sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, a potom će se na posebnoj sednici obratiti poslanicima.

Ambasador But je najavio da će se Pahor sastati i sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Zajedno s Pahorom, u Srbiju će doputovati i ministri finansija i odbrane, Uroš Čufer i Roman Jakič, kao i velika delegacija od stotinak slovenačkih privrednika, rekao je But. Drugi dan posete biće, prema Butovim rečima, posvećen ekonomskoj saradnji - u Privrednoj komori Srbije biće održan okrugli sto i razgovori, u organizaciji komora dveju zemalja i Slovenačkog poslovnog kluba.

But je dodao da će se Pahor, tokom dvodnevne posete, obratiti i studentima u Rektoratu Beogradskog univerziteta, kojima će govoriti o perspektivama udružene Evrope i značaju kompletiranja EU Srbijom i zemljama Zapadnog Balkana. On je napomenuo da je poseta slovenačkog predsednika bila ranije dogovorena, ali da će, s obzirom na situaciju u Srbiji, program obuhvatiti i Pahorovu posetu jednom od poplavljenih područja.

Kancelarija slovenačkog predsednika ranije je saopštila da je Pahor u telefonskom razgovoru sa Nikolićem ranije dogovorio obilazak slovenačkih vojnika i policije koji učestvuju u spasilackcim operacijama i u raščišćavanju terena od poplava.

Izvor: Blic

Pogledajte još