Sećanje na srpsku kraljicu Dragu Mašin

Jedna od najtragičnijih, i svakako najlepših je Draga Mašin, supruga kralja Aleksandra Obrenovića i kraljica Srbije od 1900. do svoje smrti 29 maja 1903. godine.

(old_image)

Poreklom iz bogate porodice iz Gornjeg Milanovca, Draga je bila veoma obrazovana žena, govorila je nekoliko stranih jezika, pisala je pripovetke, romane, bavila se prevodilačkim radom i, uprkos velikom bogatstvu svojih roditelja, veoma rano počela samostalno da zaradjuje za život. Veoma rano su je udali za rudarskog inžinjera Svetozara Mašina i taj brak je okončan posle tri godine nakon Svetozareve smrti. Bila je član srpskog novinarskog društva i urednik časopisa "Domaćica". Nakon smrti roditelja, prinudjena da se stara o članovima svoje porodice, Draga se našla u nezavidnoj situaciji te je morala da potraži neophodne izvore prihoda. Za vreme braka imala je priliku da upozna kralja Milana Obrenovića, dobrog prijatelja njenog prvog muža. Poznanstvo sa kraljem i kraljicom Natalijom rezultiralo je prijateljstvom izmedju Drage i kraljice i Draga postaje njena dvorska dama i pratilja posle razvoda Milana i Natalije.

(old_image)

Draga prati kraljicu majku po Francuskoj i Rusiji u kojoj upoznaje mladog kralja Aleksandra. Hroničari tvrde da su se Draga i Aleksandar upoznali na plaži u Bijaricu, na Atlantiku i da je Draga, tom prilikom, Aleksandra spasila sigurnog davljenja. Ljubav izmedju kralja i 10 godina starije udovice je buknula i više joj ništa nije moglo stati na put. Uprkos velikom protivljenju kako Milana i Natalije, tako i srpske vlade, par se venčao 23. jula 1900. godine. Aleksandar je insistirao na odluci da srpske kraljice moraju imati srpsko poreklo što je dovelo do ostavke vlade i čaršijskih ogovaranja. Kum na venčanju je bio lično ruski car Nikolaj II Romanov.
Izvor: roksana.blog

Pogledajte još