PAŽLJIVO PIŠITE: Zbog ovih Fejsbuk statusa su završili iza rešetaka

Oni su juče pušteni da se brane sa slobode, tek ih čeka suđenje, za kako se tvrdi, počinjeno krivično delo širenja panike i nereda. Zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.

“Blic” je imao uvid u napise koje su nadležni organi ocenili kao krivično delo. I. M. je, komentarišući navode da ima 12 mrtvih u Obrenovcu, napisao da je “pronađeno 250 mrtvih, a sinoć preko noći još 98”, T. P. da je samo u prvom danu poplave bilo preko 300 mrtvih, a da se broj uvećao. M. K. je napisao da mu je kolega sa fakulteta rekao da na hiljade tela pluta Obrenovcem i da je do pogibije došlo jer nije isključena struja...

Posredi jesu natpisi neprijatne sadržine. Međutim, da li su građani na svom privatnom Fejsbuk profilu, koji pritom nije dostupan čak ni svakome ko ima kompjuter, samo jer su napisali nešto što su čuli, počinili krivično delo i to takvih razmera da dopadnu zatvora. U tužilaštvu za “Blic” tvrde da nije posredi cenzura jer se ona ogleda u “filtraciji saobraćaja”, to jest zabranjivanjem pristupu određenim sadržajima. Trojica građana se terete na osnovu člana 343 stav 2 Krivičnog zakona u kojem stoji da onaj ko iznošenjem lažnih vesti “izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira”... biće kažnjen...

Na pitanje “Blica” koje je vidljivo delo nastalo nakon njihovih napisa, u tužilaštvu kažu da je “samo stavljanje napisa dovoljno za postojanje sumnje za ovo krivično delo”.

- Ovo je krivično delo u pokušaju. Ne mora da dođe do nastupanja panike jer bi to bilo svršeno krivično delo -
navode u tužilaštvu.

Zamoljen da pojasni član 343 KZ, poverenik Rodoljub Šabić međutim, kaže da ocene o postojanju sumnje, a pogotovo o postojanju dela, moraju da se zasnivaju na stvarnim, a ne na pretpostavljenim posledicama.

-Nije dakle reč o mogućem izazivanju panike odnosno ometanju aktivnosti državnih organa, već je potrebno da te posledice stvarno nastupe - poručuje Šabić i dodaje da ne želi da dovodi u pitanje prerogative tužilaštva i suda.

Bez reakcije na pretnje nasiljem
Danima nema zvanične reakcije nadleženih na pojedine napise na društvenim mrežama kojima se širi mržnja i upućuju pretnje fizičkim nasiljem. Jedan od takvih postova, a koji se širi društvenim mrežama pripada Petru Paniću Pani, nekadašnjem telohranitelju Vojislava Šešelja, koji iza sebe ima i premlaćivanje advokata Nikole Barovića. U postu koji zbog vulgarnosti ne prenosimo, Panić onima koji su pisali o mrtvima tokom poplava, između ostalog, piše: ...“Drugarice u sobi će ti biti čedomorke i narkomanke koje će da te prebiju... pileći mozgu”.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.