Bitlsi - legende za sva vremena

Priča o Bitlsima počinje 1957. godine u Liverpulu, kada je Džon Lenon sa svojih 17 godina oformio grupu The Quarry Man, zajedno sa Polom Makartnijem, mlađim od sebe dve godine. Tada nisu mogli ni da zamisle slavu koja će ih zadesiti. Praćena Džordžom Harisonom, grupa će se prvi put pojaviti na televiziji 1959. godine, iako ni jedan od trojice nije imao iskustva u muzici ranije. Godinu dana kasnije basista Pit Best im se pridružuje i nastaje grupa Johnny and The moondogs koja će se veoma brzo nazvati Bitlsi. Prvi pravi nastupi ove grupe su se desili 1961. godine u Hamburgu, u Nemačkoj.

Od samog početka, oni koje takođe nazivaju Fab Four, imaju neverovatan uspeh u tome da publiku učine bukvalno histeričnom. Njihiove pesme se velikom brzinom nižu jedna za drugom i postaju apsolutni hitovi. Ritam i tekst pesama Please Please Me, She Loves You, I Want To Hold Your Hand i I Saw Her Standing There osvajaju i van granica Engleske; celu Evropu i sve do Amerike. Uspeh ove britanske grupe je pomogao da i neke druge budu svetski prihvaćene; the Rolling Stones, the Animals i the Kinks.

Uspeh pesama Can’t buy Me Love, Yesterday, A hard Day Night, Ticket To Ride, Help, I Can’ work In Out je toliki da od engleske kraljice lično dobijaju medalju članstva u British Empire. 1965. godine Lenon se usudio da ovo prokomentariše rečima: “Mi smo slavniji od Boga”.

Posle urnebesnog koncerta u San Francisku 1966. godine, grupu je počela malo da zamara sva ta histerija publike i na kratko se povlače. Ali, 1968. godine četvorka je izdala dupli album White Album, koji je postao legendaran zahvaljujući hitovima Ob-La-Di, Ob-La-Da, Back In USSR, BlackBird, Helter Skelter. Zbog prevelikog uspeha je došlo do neslaganja među članovima posebno između Džona Lenona i Pola Makartnija, čiji su konflikti štetili grupi. Lenon je planirao saradnju sa Joko Ono i napustio grupu.

Ni posle ovoga život grupe nije prestao da postoji; nakon razlaza, prodaja diskova se nastavlja. Njihovi fanovi prate njihove solo karijere sa istim žarom. Ringo Star je prešao u svet filma, Harison je pisao sve do svoje smrti, 29. novembra 2001. godine, Lenon je, s jedne strane sarađivao sa Joko Ono, a s druge se borio protiv nasilja i ratova. Jedino se Pol Makartni može smatrati “preživelim” Bitlsom jer je izgradio izvanrednu karijeru stvorivši, zajedno sa ženom Lindom, grupu Wings.

Izvor: navidiku.rs

Pogledajte još