NJEGOV CV IZAZIVA PANIKU: Doktor nauka tri godine traži posao!

Na postdoktorskom usavršavanju bio je u Hjustonu, gde se bavio veoma atraktivnim istraživanjem na temu "konstrukcija nanomaterijala za ciljanu isporuku lekova u organizam pomoću svetlosti, odnosno laserom".

Knežević objašnjava da je reč o metodi kojom se lek ubacuje direktno na obolelo mesto kao što je slučaj u lečenju kancera. Prednost u odnosu na dosadašnje terapijske procedure jeste što zdravo tkivo ostaje neoštećeno. Njegovi radovi su veoma zapaženi i često citirani u univerzitetskoj javnosti. Dr Knežević naglašava da se vratio u svoju zemlju da bi nastavio univerzitetsku i naučnu karijeru očekujući da će sa stečenim znanjem biti dočekan širom otvorenih ruku.

Međutim, ni na jednom državnom univerzitetu u Srbiji za njega nema mesta. S druge strane, vodeći naučnici iz njegove oblasti sa američkih i evropskih univerziteta voljni su da mu ponude saradnju.

U Odžacima, gde mu žive roditelj , profesori ga pamte kao đaka koji je uvek bio među najboljima u gimnaziji, a izvanredan uspeh pokazao je i kao student hemije u Beogradu i doktorand u SAD.

- Vratio sam se pre tri godine da vidim imam li realne šanse da nađem odgovarajući posao makar u industrijskom sektoru. Ima dobrih kompanija, ne libim se posla, a moje ideje mogu da ostvarujem i u nekoj kompaniji koja bi mi omogućila istraživački rad. Uveren sam da bih to višestruko vratio - kaže Knežević, čiji CV, kako tvrde njegovi prijatelji, često izaziva "paniku" na fakultetima gde je konkurisao za posao jer ugrožava mnoge koji su dobili posao preko reda.

- Videću kako će se stvari dalje razvijati, ali ne bih voleo da moram da odem. Supruga je docent na državnom fakultetu, skućili smo se u Novom Sadu, ali ne mogu beskrajno da čekam. Dobio sam poziv sa univerziteta iz Monpeljea u Francuskoj i ponuđeno mi je da budem gostujući profesor - objašnjava Knežević ističući da bi ipak voleo da ponudu za posao dobije u Srbiji.

Izvor: Blic via Pressonline

Pogledajte još