Dani piva u Zrenjaninu

Nema samo Beograd „privilegiju“ u našoj zemlji da bude domaćin muzičko-pivskog festivala, takva tradicija je čak mnogo duža u Zrenjaninu. U srcu Banata se ovih dana po 24. put održavaju „Dani piva“ – manifestacija koja nije fokusirana samo na jednu binu, jedan prostor, već se stiče utisak kao da je ceo grad, zapravo, udahnuo festivalski vazduh.

Uobičajena formula „pivo i rokenrol“ znatno je bogatija i raznovrsnija u Zrenjaninu. Recimo, zapucati ka Žitnom trgu, gde je glavna bina, a ne svratiti bar malo do Gradske bašte, znači – propustiti deo zabave koji bi mnogi okarakterisali kao „fensi“. Međutim, opuštenost i neposrednost domaćina koji ekspresno spremaju i dostavljaju sve što posetioci požele – alkoholne, bezalkoholne koktele, neodoljivo ukusnu borovnicu, a uz sve to, negde iz ćoška glas Bebi Dol, utiče da se opuste i oni koji se inače mršte na pomen ovakvih zabava.

Ulice Zrenjanina su ovih dana ispunjene osmesima, šire ih pripadnici svih generacija. Gotovo u svakoj ruci je poneki balon, jedna bina posvećena je specijalno najmlađima. Sa druge, pak, besedi Jelena Tinska – vispreni su odmah, setivši se Bebi Dol, zaključili da „društvu“ fali samo Biljana Vilimon.

Uz toliko duha, ni „slalom“ kroz veliku gužvu ne pada teško. Šteta je što u nekim situacijama vreme ne zna da stane, pa tako može da se desi da se, dok se probijete do Žitnog trga, propusti Eva Braun. Posle Bečejaca na binu su izašle pivopije-takmičari, težak kvalifikacioni put moraju da prođu oni koji na kraju žele da budu na tronu.

„Danima piva“ grupa Orthodox Celts pristaje, što bi rekao naš narod, „k’o budali šamar“, pa nije čudo što je Aca Seltik sa bendom, po ko zna koji put u karijeri, „zapalio“ pivom zagrejanu publiku. „What the Hell Is Going On“, pitao je na „čistom srpskom“ za početak, a pred „Nancy Whiskey“ ponovio je „repliku“ sa Bir festa: „Ovde imamo dve grupe ljudi – one koji uživaju i one koji se rado sećaju, ovo je za one druge.“

Kraj – uobičajeno efektan uz „The Celts Strike Again“ i „Drinking Song“, a onda su, petnaestak minuta posle ponoći, na binu izašli momci koje je većina posetilaca nestrpljivo iščekivala – „Zabranjeno pušenje“.

Za divljenje je poštovanje koje veliki sarajevski bend ukazuje prema svojoj publici, gde god da se pojavi. Iako je u pitanju festivalski nastup, Sejo Sekson i ekipa su na bini bili više od dva sata, uz čak tri bisa! Ne samo to – njihova set lista ima, normalno, neki „kostur“, ali je uvek podložna promenama, raspoloženju publike. U Zrenjaninu je, recimo, posebno srećna bila Mirna Zarić, predstavnica promoterske kuće „Long plej“ – specijalno po njenoj želji na bis je izvedena legendarna „Selena“. Dva meseca posle nastupa u Starčevu, Banat je ponovo pokazao koliko voli "Zabranjeno pušenje".

Prodefilovali su ovih dana Zrenjaninom i Partibrejkers, Milan Mumin, Kanal Tvid, do kraja posetioce očekuju, između ostalih, Luis, Van Gogh, Dragoljub Đuričić sa bubnjarima.

Nepravedno bi bilo ne pomenuti i kultnog alternativnog umetnika poznatog kao Panta Šiklja Nafta. Zrenjaninac koji je svojevremeno sarađivao sa Prljaviim inspektorom Blažom i Rambom Amadeusom svirajući na tikvafonu, instrumentu koji je sam izmislio i konstruisao, uz nastup sa svojim bendom na vrlo originalan način obavlja ulogu voditelja programa.

„Dani piva“ su – dani dobre muzike, vesele, pozitivne atmosfere, i zato je jako lepo što toliko dugo traju.

Milan Ćunković

Pogledajte još