Fruška Gora - usamljena lepotica

Neki su već svoj dugoočekivani odmor potrošili, pa se sa setom sećaju lenčarenja na plaži i voleli bi da pobegnu negde, pa makar i na vikend. Za te kratke predložemo vam Frušku Goru.

Prostire se između Dunava i Save. Ovaj planinski venac ima dužinu od oko 80km, i najveću širinu od 15 km.

Do ove usamljene lepotice veoma je jednostavno doći. Putem Beograd – Novi Sad, vozite 62 km do Banastola. Na raskrsnici skrenete ka zapadu, odakle će vas Partizanski put, nakon 13 km, dovesti do Iriškog venca.

Neka vam početna tačka obilaska bude Informativni centar koji se nalazi na Iriškom vencu. Od vodičke službe dobićete informacije koje vas zanimaju. Ukoliko ste avanturista možete i sami da krenete u osvajanje Fruške Gore, sve do nadmorske visine od 539 metara, na kojoj je Crveni čot, najviši vrh ove planine.

Nemojte se iznenaditi ako u svojoj putešestviji sretnete neku životinju koju niste imali prilike da vidite.Osnovna karakteristika ove oblasti je postojanje brojnih ugroženih, zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta.Od ukupnog broja sisara, 38 vrsta su zaštićene kao prirodne retkosti. Registrovano je 23 vrste vodozemaca i gmizavaca i čak 200 vrsta ptica.

Ako posle ovih podataka uvidite da vam avanturistički duh nije baš u toj meri izražen, možete posetiti neko od izletišta koja su u toplim sunčanim danima uvek puna posetilaca.Čortanovačka šuma, Stražilovo, Partizanski put, Iriški venac, Testera, Ciganski logor, Ležimir, samo su neka od njih. Boravak na izletištima je besplatan , pa možete provesti ceo dan u prirodi, dok uživate u svojim sendvičima i sokićima.

Ako ste malo veći gastro komforisti i prirodu volite ali samo ako ste unutra, na raspolaganju vam je mnoštvo restorana: Kod Šilje, Arena, Žuta kuća, Lugarnica, Naša kuća...Naćićete neki po svom ukusu.

Na Fruškoj gori se nalazi 16 manastira. Oni imaju kulturnu i istorijsku vrednost, tako da je ovo dobra prilika da se podsetite naše istorije.

Kratki odmori su pravo osveženje za organizam. Nakon posete Fruškoj Gori, za koju kažu da ima specifičnu lokalnu klimu sa temperaturama koje retko prelaze 22 stepena, verujemo da ćete se vratiti bolje raspoloženi.

Pogledajte još