Andrić "oživeo" u kafanama

Turistička atrakcija Višegrada su kafane s imenima junaka i naslovima književnih dela Ive Andrića i ambijentom od pre par vekova.

U Višegradu postoje: "Anika", "Lotika". "Ćorkan", "Na Drini ćuprija", "Čađava", "Rzavski bregovi" i druge. U većini ovih kafana vreme kao da je zaustavljeno. Gosti mogu da probaju domaća jela iz zemljanih lonaca, toči se domaća rakija "šljivka" ili kako je ovde najčešće zovu "mučenica", svetle fenjeri i lampe na gas.

I posluga je u srpskim nošnjama. Atmosfera je baš kao u Andrićevim delima od pre stotinu i više godina, a broj oduševljenih gostiju je sve veći.

Na Drini ćuprija Boro Sorak, vlasnik je verovatno najlepše višegradske birtije - "Na Drini ćuprija", u koju kad uđete imate utisak da činite deo istoimenog romana za koji je Ivo Andrić 1961.
godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

"Imao sam istoimenu birtiju pored same ćuprije, bila je uz nju i moja pekara sa uvek vrućim somunima, tu su bila i takmičenja omladine u skokovima sa stare ćuprije u Drinu, akšamluci za pamćenje. Ali tu je,1992. godine, podmetnuta eksplozivna naprava, a ni danas mi nije jasno ko je i zašto to učinio. Mnogo lepih stvari se u toj birtiji dešavalo. Svojevremeno u nju je za života najradije navraćao i Ivo Andrić", priča Sorak.

On kaže da svakodnevno ima goste iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Italije, Nemačke. Upravo očekuje grupu od oko100 slovenačkih turista. Među jelima najpopularniji je bosanski lonac.

Anika Pre dve godine, uz čuvenu ćupriju na Drini, Danko Maljukan je sagradio kafanu kojoj je dao ime "Anika". Naravno u etno stilu iz vremena kada je u Višegradu živela lepotica i raspusnica Anika, žena zbog čije ljubavi su padali na kolena i turske age i begovi, i protin sin, muške delije željne ljubavi i milovanja ženskog tela, ali i razni avanturisti.

Danko kaže da je slušao priče starijih ljudi koji su čak i poznavali Aniku, i koji su govorili da takve ženske lepote nigde nije bilo.

"Anika počiva na Višegradskom pravoslavnom groblju, u jednom uglu je, zarasla u travu, njena grobna ploča. Kažu da ni ove današnje svetske lepotice nisu ni približno ravne lepoti Anike iz Višegrada, pa sam ovu birtiju i dao njeno ime" priča Maljukan.

Čađava Postoji i mehana "Čađava", koju je opisivao Andrić, i ona je baš u vremenu u kojem je odslikava naš slavni književnik. Kako kažu Višegrađani, jedina je razlika što danas u "Čađavu" mehanu pijani Ćorkan, Višegradska luda i šeret kome su se svi smejali a koga tako pitko opisuje Andrić posebno u pripoveci "Mila i prelac", ne ulazi s konjem.

U Višegradu se gradi još desetak birtija koje će nositi imena likova iz Andrićevih dela. Zvaće se: "Stojan Veletovac", "Radisav", "Lepa Fata", "Raša frulaš", "Muta dobričina" …

Pogledajte još