Sakupljeno tri tone opasnog otpada, sledi dalje čišćenje

On je rekao da će za taj posao biti potrebna pomoć međunarodnih stručnjaka.

- Prvi deo je prošao i udruženje je poplavljenim područjima dalo logistiku, kamione, cisterne, sredstva za dezinfekciju, pumpe za uklanjanje kanalizacionih muljeva, a i dalje radimo na tome tako što naše članice koje se bave komunalnom delatnošću odnose smeće,
rekao je Mitrović a prenosi Blic.

U prvoj fazi uklonjeno je tri tone opasnog otpada i sklonjena su burad sa hemikalijama, a postoji naknadna opasnost da se te hemikalije izliju, jer su burad oštećena, pa će se u narednom periodu pažnja posvetiti i tome, odnosno da se ona na vreme obezbede.

Prva faza koja je bila najvažnija, jer je trebalo brzo reagovati je završena, a sada bi trebalo da usledi i naredna faza-uklanjanje otpada i čišćenje, a potom i treća faza - remedijacija i ispitivanje zemljišta.

Remedijacija zemljišta je dug proces i najskuplji budući da bi zemljište trebalo da se očisti od hemikalija,
rekao je Mitrović.

Na skupštini Evropske federacije industrije otpada, čiji je član Udruženje "Hrabri čistač" 26. juna u Beogradu jedna od tema biće na koji način članice mogu da uzmu učešće u naknadnom čišćenju i remedijaciji zemljišta u Srbiji kao posledica poplave.

- Mislim da će taj posao trajati duže, koštati više, a za prvi deo smo još na raspolaganju kriznim štabovima tako da mislimo da ćemo u dogledno vreme i ostali opasan otpad ukoniti -
rekao je Mitrović.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.