KONAČNO: Podignuta optužnica za ubistvo Ćuruvije!

Zasad nije poznato ko je na toj optužnici, ali istraga je vođena protiv tadašnjeg načelnik Resora DB Radomir Marković, načelnika beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, i pripadnici DB-a Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Očekuje se zvanično saopštenje iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ključni svedok u ovoj istrazi nakon čijeg iskaza su uhapšeni oprtuženi 13. januara ove godine je nekadasnsji pripadnik DB, odnosno komadant jedinice za specilane operacije Milorad Ulemek Legija.

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara dao iskaz tužilaštvu u kom je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga "overile" i jednim pucnjem u glavu.

Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je svedočila u istrazi tokom koje je saslušano više desetina svedoka.

Za vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000.godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradui za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku im je ponovljeno suđenje.

Izvor: Mondo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.